Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rodina vraha, který popravil vojáka promluvila: Jsme zahanbeni a zděšeni

Autor: kla, ČTK - 
29. května 2013
07:00

Rodina Michaela Adebolaja podezřelého z vraždy britského vojáka je prý jeho činem zahanbena a zděšena. Vražda byla podle nich nesmyslná. Jeho švagr v televizním rozhovoru přiznal, že se jeho příbuzný změnil po zadržení v Keni v roce 2010.

Pětadvacetiletého veterána z Afghánistánu Lee Rigbyho ubodali ve jménu islámu minulou středu v jihovýchodní londýnské čtvrti Woolwich dva Britové nigerijského původu. Hlavním podezřelým je Adebolajo. Jeho rodina se od činu nyní distancovala.

V prvním veřejném vyjádření příbuzní podezřelého konvertity k islámu v úterý řekli, že jsou zahanbeni a zděšeni, tím co se stalo. "Cokoli řekneme, nemůže odčinit události z minulého týdne," uvedla rodina, která je podle všeho křesťanského vyznání, v prohlášení a dodala: "Avšak jako rodina chceme s ostatními sdílet zděšení z nesmyslného zabití Lee Rigbyho a vyjádřit hluboký stud a bolest, kterou to způsobilo naší rodině."

Bojovník

Britská média se mezitím ptají, kolik toho věděly bezpečnostní složky o aktivitách obou mužů. Ukázalo se totiž, že Adebolajo byl v roce 2010 zadržen v Keni kvůli podezření, že se chce dát vycvičit islamisty v Somálsku. Adebolajo jako dospívající chlapec konvertoval k islámu a dostal přezdívku mudžáhid, bojovník. O jeho rodinu se pak zajímaly britské bezpečnostní služby MI5 a MI6 a údajně chtěly Adebolaja získat jako informátora.

Jeho švagr James Thompson televizi řekl, že Adebolajo se dramaticky změnil po pobytu v Keni, kde byl údajně po zadržení fyzicky i sexuálně týrán a bylo mu vyhrožováno zabitím. Cítil se tam prý být britskou vládou opuštěn. "Řekl bych, že od té doby byl navždy jiný. Skoro by se dalo říct, že to byl jiný člověk. Byl mnohem tišší a docela zahořklý ze skutečnosti, že mu nikdo nijak nepomohl," řekl Thompson.
 

osel ( 29. května 2013 10:49 )

Plesku, zas a znova, ako v pomocnej skole: NEPOPRAVIL, ale ZAVRAZDIL! Opravte si nadpis....

pepen ( 29. května 2013 10:11 )

Co se týče toho zmetka černýho-nechal bych ho příbuzným!!!Aby vzali sekáčky na maso-svázat a udělat to co udělal tomu vojákovi!!!Též bych to zveřejnil-aby ostatní zmetci černý-kteří by dostali chuť zabíjet-věděli jaka krutá smrt je čeká!!!Jinak to asi neskončí!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

osel ( 29. května 2013 10:09 )

Nove zakony netrebe, tych uz mame nad hlavu. Treba dodrziavat tie existujuce.

osel ( 29. května 2013 10:08 )

Presne tak. Plesku dlho odvaha nevydrzala, a zatrhol diskusiu k duchcovskemu pripadu. Paci sa mi aj starostka: namiesto aby sa bala romskej kriminality, ona sa boji rasyyyzmu. Zatial jediny rasizmus, ktory som tam zaregistroval, a ktory aj mal nejake nasledky, bol romsky rasyyyyzmus. Snad nemala na mysli TENTO rasizmus?

pepen ( 29. května 2013 10:04 )

( Nechápu jednu věc-proč Češi nedokážou pojmenovat věc tak, jak se má!!!Cikáni nejsou všichni stejní!!!Jako Češi nejsou všichni zloději,tuneláři!!!Chybí tu nové zákony-přísnější!!!Já osobně bych to prošetřil-a nechal bych ty *** Rómské kteří se zúčatnily té bytky-veřejně zlinčovat před zraky lidí!!!!Aby si to jiní uvědomili co by je čekalo-kdyby dostali chuť opět někoho napadat a obráceně i z řad Čechů -kteří by napadli nevinné cikány!!!Hlavně policie stojí za h...o!!Ona bouchá na dveře policie a kretén jí neotevře a nezasáhne-idiot!!!To není policie!!!

Zobrazit celou diskusi