Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výpadek energie ve Fukušimě: Tahle krysa mohla vyvolat zhroucení!

Autor: ČTK, oj - 
21. března 2013
10:36

Malý hlodavec způsobil velký rozruch. Za výpadek energie v jaderné elektrárně Fukušima je zřejmě zodpovědná krysa!

Pondělní výpadek elektřiny, s jejíž pomocí se dál chladí nádrže s vyhořelým palivem, vyvolalo nové obavy ze zničené jaderné elektrárny. Obnovit dodávku proudu se pracovníkům zařízení podařilo až v úterý.

Podle mluvčí společnosti Tepco, která elektrárnu provozovala, ale obavy nebyly na místě. Teplota prý zůstala v bezpečných mezích a reaktory neutrpěly žádnou újmu. K překročení tepelných limitů by údajně došlo až po 4 dnech.

V nádržích se chladí použité palivo z atomových reaktorů, při čemž se uvolňuje velké množství tepla. Kdyby delší dobu nefungovalo ochlazování, mohla by voda v nádržích začít vřít, odpařovala by se a vyhořelé palivové tyče by se dostaly do kontaktu se vzduchem. To by představovalo vážný problém a možnost úniku radiace.

Jaderná elektrárna Fukušima byla poškozena při mohutném zemětřesení a tsunami 11. března 2011. Otřesy půdy tehdy poničily ochlazovací systémy reaktorů, což vedlo k úniku radioaktivity. Desetitisíce lidí bydlících v okolí elektrárny byly evakuovány a doposud se do svých domovů nevrátily.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi