Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po havárii ve Fukušimě se rodí zmutovaná zvířata! A co děti?

Autor: INT, simao - 
15. srpna 2012
17:01

Když v březnu 2011 došlo k havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě, zasáhla radiace široké okolí. Lidé byli evakuováni, zvířata však nikoli. A to má dodnes své následky.

Na japonské univerzitě Ryukuyus v Okinawě zkoumají přírůstky živočichů z oblasti, zasažené radiací z jaderné elektrárny Fukušima.

Ta se vlivem přívalových vln tsunami a nejsilnějšího zemětřesení za posledních 140 let změnila 11. března 2011 v pořádně nebezpečný kotlík s pěkně "pálivou", radioaktivní směsí. Následky zdejší havárie přetrvávají dodnes.

Bádání biologů však přináší šokující výsledky! Radiace si na některých druzích vybrala svou krutou daň. 

Vyboulené oči, zakrslá křídla - tak třeba vypadají zmutovaní mladí jedinci jednoho z druhů motýlů, který si volně poletoval nedaleko místa, kde došlo k havárii. "Je to však pouze jedna studie. Potřebujeme jich více k potvrzení dopadu na volně žijící zvířata, " upozorňuje jeden z biologů Noguchi Kunikazu.

A co lidé? Vyrazili se koupat

V prefektuře Fukušima se však život jinak vrátil do normálu. Japonci uznali, že zanedbali možné nebezpečí v případě podobné katastrofy. Po evakuaci stovek tisíců lidí se mnozí vrátili zpět. Nikoli však do bezprostřední oblasti elektrárny.

To ale neplatí na vzdálenost několika desítek kilometrů. Zde si již v poklidu užívají horkého léta. Tuto sezonu se zde již opět otevřely některé pláže, třeba Nakoso Beach, ležící 65 kilometrů od elektrárny.

Po strachu z radiace zde již není ani stopy. Lidé se baví, děti dovádí ve vlnách. Oficiální místa totiž uvádí, že zde již radioaktivní nebezpečí nehrozí.

Lékaři zůstávají ve střehu 

Jenže zdejší obyvatelstvo i nadále zůstává raději pod dozorem lékařů. Některé nemoci se totiž mohou projevit až po čase - právě vlivem genetické mutace, jaká proběhla u některých zvířat. 

"Existuje mnoho neznámých faktorů v genetickém vlivu záření. Ne vždy se dá odpovědět stoprocentně záporně, že radiace nebude mít dopad v budoucnosti," varuje doktor Makoto Yamada, který od nehody zkoumá obyvatele z okolí jaderné elektrárny.

V tomto případě je odstrašujícím příkladem havárie v Černobylu z roku 1986, která se třeba zvýšeným výskytem rakoviny štítné žlázy projevila i mnoho let po nehodě. Záření z Fukušimy však bylo přece jen o poznání nižší. A jeho dopad na lidský organismus teoreticky také.

vylizanaprdel ( 15. srpna 2012 20:14 )

no co, stejně už maj šikmý voči a tak nějaká mutace navíc už je bezpředmětná

kadlinka ( 15. srpna 2012 19:35 )

Správně by bylo:Objevili se zmutovaní motýli.Jinak tvrdé,že Blesku?

smrtkamrdka ( 15. srpna 2012 19:33 )

A co děti????....mají si kde hrááááááááát??

llilillilillill ( 15. srpna 2012 19:00 )

Spíš je to dobrá brigoška, dělat pro kasino a spamovat diskuze ne? Zajímalo by mě, kolik hloupých lidí se na klasický Martingale může nechat nachytat.. Vcelku běžně se stane, že 10x padne stejná barva, rekord je nějak 32x.. 1 - 2 - 4 - 8 - 16 - 32 - 64 - 128 - 256 - 512 => 10x padla stejná barva = 1023 euro a další sázka je za 1024 euro.. Snad nejstarší ruletový systém, bohužel nefunguje...

gevi ( 15. srpna 2012 18:44 )

A vy myslíte, že by mu kontrola pravopisu ty motýly opravila? Kdepak, motýli je spisovný výraz, takže by to kontrola zbaštila. Akorát holt si zopakovai skloňování mužských rodů.

Zobrazit celou diskusi