Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přízrak jménem tsunami: Japonsko opět zasáhly silné otřesy

Autor: INT, zun, simao - 
1. ledna 2012
11:38

Jak na Nový rok, tak po celý rok? Jen to ne! Japonci se během silvestrovského přípitku snažili zapomenout na strasti minulého roku a doufali, že bude lépe. A řada lidí s nimi. Fotografie a videa z posledního ničivého zemětřesení a tsunami totiž vyvolaly s Japonskem silný soucit po celém světě. Nedlouho po odpočítání Nového roku se však tragédie připomenula znovu. Oblast ostrova Izu, jihozápadně od Tokia zasáhly další ničivé otřesy. Přírodě zkrátka neporučíš...

Prosili Bohy o milost

Stejně jako zbytek světa, i Japonci oslavili příchod Nového roku 2012. V japonském kalendáři půjde o Rok draka. A všichni doufají, že bude milosrdnější, než ten minulý, na který nebude Japonsko vzpomínat nejraději.

Miliony lidí proto o silvestru po celém zemi navštěvovaly zdejší svatyně a prosily bohy o lepší časy. Chrámy také odbíjely 108 úderů zvonů, symbolizujících stejný počet zel v uplynulém roce. V pomyslném žebříčku největších katastrof a zel však první místo suverénně obsadily tsunami a následná jaderná havárka ve Fukušimě.

Zemětřesení na denním pořádku?

Příroda však udeřila nedlouho po odpočítání nového roku opět. Podle zpráv z meteorologických stanic šlo tentokrát o zemětřesení sedmého stupně Richterovy škály. Tedy další z kategorie velmi silných. Nebezpečí Tsunami však podle odborníků tentokrát prý nehrozí.

Země se začala třást po šesté hodině ranní středoevropského času. Ač se epicentrum nacházelo několik stovek kilometrů od Tokia, domy v hlavním městě se znatelně otřásaly.

Z důvodu bezpečí cestujících byla zastavena železniční doprava. Zatím nejsou žádné zprávy o dalších ztrátách na životech nebo škodách.

Japonsko patří mezi země s největšími počty otřesů. Loňská série několika z nich, která vyvolala vlnu Tsunami, si vyžádala skoro 20. 000 obětí.

pavucinka ( 1. ledna 2012 19:08 )

Myslím, že je už otiázka, zda by neměli Japonci tu zemi opustit. Jsou schopní,pracovití a byli by všude jistě jen přínosem.

vilaamalka ( 1. ledna 2012 11:50 )

To je ta nekontrolovatelná pyrotechnika

Zobrazit celou diskusi