Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Moderátor tvrdil: Potraviny z Fukušimy jsou v pořádku! Teď má rakovinu

Autor: INT, oj - 
18. listopadu 2011
11:18

Japonský moderátor Norikazu Otsuka (63) chtěl pomoci svým krajanům. Ještě v březnu se na televizní obrazovce okázale cpal zeleninou z okolí jaderné elektrárny Fukušima. Teď dostal rakovinu krve.

Ve své ranní show moderátor v březnu posnídal zeleninu z oblastí zamořených radioaktivitou. Chtěl tak podpořit kampaň pro obnovu oblastí, zasažených tsunami.

Koncem října se u něj objevily oteklé lymfatické uzliny. Krátce poté mu lékaři diagnostikovali akutní leukémii.

Byla to jen náhoda?

Přímý vztah mezi radioaktivní zeleninou a jeho nemocí může jen těžko někdo dokázat. Japonská vláda se snažila minimalizovat ozáření půdy v regionu a přesvědčit obyvatele, že zelenina z tamních polí není závadná. Vyzývala Japonce, aby jedli potraviny z kontaminovaného severu. Podle vlády to byla nejsnazší cesta jak zničené zemi pomoct.

Rýže byla kontaminovaná

V poslední době byla ale v rýži několikrát naměřena zvýšená hodnota radioaktivního cesia. Hodnoty překročily povolenou hranici o více než 20 %. Ve čtvrtek vláda vydala zákaz. Potraviny z okolí Fukušimy nesmí do obchodů. Příští rok zahájí rozsáhlou dekontaminační akci. Nezbývá nic jiného, než půdu z obrovské plochy v okolí jaderné elektrárny zlikvidovat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

silvervoice ( 20. listopadu 2011 17:44 )

Z prostoru 100 km kolem Fukušimy je třeba se odstěhovat, jinak během dalších 60let tam budou často poškozené děti. Půda v tom to prostoru se nesmí orat, jinak se i deponované cesium bude dostávat do oběhu

sydnicka ( 18. listopadu 2011 22:04 )

ze stranky Greenpeace CR: Radioaktivní mrak se vlivem požáru dostal do výšky několika kilometrů a postupně zamořil celou Evropu. Odhaduje se, že více než polovina celkového objemu uniklé radioaktivity zasáhla území mimo vzpomínaných tří států. Nejméně v dalších čtrnácti zemích Evropy byla nalezena místa kontaminovaná nad úroveň 37 000 Bq/m 2 : v Bulharsku, Čechách, Finsku, Itálii, Maďarsku, Moldávie, Norsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensku, Slovinsku Švédsku a Švýcarsku. Hlavním zdrojem zatížení obyvatelstva se staly izotopy jódu I – 131 (poločas rozpadu 8 dní), cesia Cs – 134 (poločas rozpadu 2 roky) a cesia Cs-137 (poločas rozpadu 30 roků). Vzhledem k poločasům rozpadu představuje dnes po dvaceti letech i pro následující desetiletí největší zátěž cesium CS – 137. V koncentraci převyšující 4 000 Bq/m2 zamořilo přibližně 40% území Evropy. Například ve Skotsku je dnes stále 374 farem, které podléhají zvláštnímu režimu, protože ovce mají v mase vysokou hodnotu cesia. V Nemecku neni doporucovano v za cely rok jist vice jak 200gr lesnich plodin (jahody,maliny hriby atd.). To se tyka i Bavorskeho lesa(Sumavy).A nalezena mrtva divoka prasata se likviduji porad jako mimoradny odpad(radioaktivni).

gogo ( 18. listopadu 2011 21:47 )

Ach jo....

gogo ( 18. listopadu 2011 21:46 )

Ach jo....

nojasne ( 18. listopadu 2011 21:33 )

A k čemu to stačilo ? Umřel jste ?

Zobrazit celou diskusi