Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Do čtyř let smete zemětřesení Tokio z mapy světa

Autor: ČTK, Kjos - 
24. ledna 2012
16:06

Japonci mají stále v hlavách ničivé zemětřesení z loňského března a už je děsí další šokující proroctví. Vědci z Tokijské univerzity tvrdí, že do roku 2016 přijde obrovské zemětřesení, které smete japonské hlavní město z povrchu zemského.

Pravděpodobnost, že hlavní město Tokio postihnou silné otřesy do roku 2016, je podle vědců asi sedmdesátiprocentní.

Tuto pravděpodobnost spočítali vědci z ústavu pro výzkum zemětřesení Tokijské univerzity, kteří ji zveřejnili v pondělí. Podle nich je 70procentní pravděpodobnost, že japonskou oblast Kanto s Tokiem zasáhne dlouho obávané "velké zemětřesení" už letos či v příštích čtyřech letech.

Vládní agentura studující zemětřesení dlouho uváděla, že existuje sedmdesátiprocentní pravděpodobnost otřesů o síle vyšší než sedm stupňů Richterovy škály v oblasti Tokia během následujících tří desítek let. Vědci Tokijské univerzity ale nyní tvrdí, že neustávající série otřesů v měsících po zemětřesení z 11. března 2011 jsou matematickým "zlým znamením", které signalizuje, že silné zemětřesení přijde mnohem dříve.

Od 11. března do konce roku 2011 bylo v Japonsku celkem 577 zemětřesení o síle pěti stupňů či více, což je zhruba čtyřnásobek průměrného ročního počtu z let 1996 až 2005.

Nejnovější předpověď neušla pozornosti japonských obyvatel a termín "během čtyř let" od pondělí koluje po internetové sociální síti Twitter. Někteří uživatelé se svěřili s tím, že jakkoli hrozba velkého zemětřesení nad nimi visí neustále, ovšem nový výpočet berou jako varování, že je třeba učinit nouzové přípravy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gevi ( 24. ledna 2012 20:56 )

Mimochodem: Umíte si představit svět v roce 3797?

Zobrazit celou diskusi