Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohřeb nejmladších obětí vraha z Frenštátu: Adélku (†2) a Radimka (†5) do nebe doprovodili Včelí medvídci

Autor: sč, psch - 
27. února 2013
14:22

Rodina i desítky přátel a kamarádů se naposledy rozloučili s jejich milovanými. Nejmladší oběti šíleného vraha z Frenštátu Adélku (†2) a Radimka (†5) na jejich nebeské cestě doprovázeli Včelí medvídci i Křemílek a Vochomůrka. Sálem zněl pláč, slzy měli v očích i ti největší tvrďáci, lidem v hlavě vrtala otázka proč - proč někdo spáchá tak hrůzný čin.

Tento pohřeb byl jiný, než ty ostatní. Srdcervoucí řeč, pláč, slzy v očích i těch nejtvrdších mužů. Zaplněná smuteční síň, dvě malé bílé rakve a záplava bílých květin s bílými stuhami s bolestnými nápisy od rodičů, prarodičů, příbuzných i ze školky. Výjimečný byl tím, s kým se desítky lidí loučily.

Andrea a Ondřej Konvičkovi přišli o to nejcennější, co v životě měli. Šílený soused, který vyhodil celý dům ve Frenštáte pod Radhoštěm do vzduchu, jim zabil jejich milované děti. Celý svět se jim zhroutil během jediného okamžiku.

Zůstanou jen vzpomínky

"Rodiče už neuslyší nikoho říkat maminko, tatínku, nikdy je nepřivinou ke svému srdci, zůstanou jim jenom vzpomínky," zaznělo v dojemné smuteční řeči.

Zdrcený dědeček Jan Konvička poděkoval za všechny projevy i všem, kteří v nejtěžších chvílích pomáhají. "Dnes se to stalo ve Frenštátě, zítra se too může stát kdekoliv jinde," apeloval na lidi, kteří mají podobného souseda, aby tomu věnovali patřičnou pozornost.

Video  Rodina a blízcí přátelé se rozloučili s nejmladšími oběťmi tragédie ve Frenštátě  - Blesk - Slávka Červená, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Radímek by za měsíc slavil narozeniny

Radímek, který by za necelý měsíc oslavil šesté narozeniny, rád jezdil na kole, maloval obrázky a s dědečkem Janíkem, jak mu rád říkal, chodil na procházky. Spolu s Adélkou se rádi tulili u rodičů v náručí.

Na poslední cestě Adélce a Radimkovi zněly jejich oblíbené písničky - melodie z Křemílka a Vochomůrky, Včelka Mája nebo píseň z pohádky Tři oříšky pro Popelku.

Plyšáci v rakvičkách

"Do rakviček dostaly i plyšové Mickey Mouse, aby si měly v nebíčku s čím hrát,“ pověděla jejich maminka a hračky Blesku ukázala. Radimkovi šla odpoledne koupit ještě vojáčka. „V sobotu jsme šli okolo výlohy a moc se mu líbil,“ vysvětlila.

Proč?

Všichni smuteční hosté čin šíleného vraha shodně odsoudili. Dokonce se zmínili o tom, že by měla odstoupit starostka města. Velká křivda ve všech ještě dlouho zůstane. Lidem v hlavě zněla otázka proč - proč někdo udělal něco tak strašného...

Dům s šesti byty explodoval 17. února v neděli nad ránem. Podle hasičů vybuchl plyn. Podle nyní prověřované verze ho pravděpodobně úmyslně pustil sedmapadesátiletý Antonín B., jeden z obyvatel domu, který měl se sousedy dlouholeté spory a o byt kvůli dluhům přišel. Právě v neděli se měl vystěhovat. Při explozi a následném požáru zemřelo šest lidí. Dalších 11 lidí utrpělo zranění, tři stále zůstávají v ostravské fakultní nemocnici. V kritickém stavu je nadále žena s popáleninami na 90 procentech těla a muž, který byl popálen na více než 50 procentech těla.

Tragédie v Česku zvedla obrovskou vlnu solidarity a na kontě veřejné sbírky je už přes deset milionů korun. Objevilo se však zároveň také falešné konto, po podvodníkovi už pátrá policie.