Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tragédie ve Frenštátě: Popálení manželé jsou mimo ohrožení života

Autor: ČTK, ljš - 
13. března 2013
15:02

Přežili obrovskou katastrofu, následky si ale ponesou do konce života. Manželé, kteří při výbuchu domu ve Frenštátu pod Radhoštěm utrpěli popáleniny na 60 a 90% těla jsou již podle lékařů mimo ohrožení života. Počet obětí tragédie se tak snad zvyšovat nebude.

Zdravotní stav dvou nejvážněji zraněných obětí frenštátské tragédie se v posledních dnech zlepšil. "Jsou už mimo ohrožení života. Jejich stav je stabilizovaný," řekl mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný. Při výbuchu a následném požáru v panelovém domě ve Frenštátu pod Radhoštěm 17. února šest lidí zemřelo a 11 dalších bylo zraněno.

Nejvážnější poranění utrpěl manželský pár. Stav muže i ženy byl po převozu do nemocnice kritický. Utrpěli popáleniny na 60 respektive 90 procentech těla. "V tuto chvíli můžeme říct, že oba pacienti jsou stabilizovaní," řekl mluvčí.

Ve fakultní nemocnici je i další dospělý pacient, který utrpěl při výbuchu a následném požáru zranění. Jeho stav ale od počátku nebyl tak vážný jako u manželského páru. "Nyní je plně při vědomí, s lékaři komunikuje," uvedl Oborný. Tento pacient by mohl být v dalších dnech propuštěn do domácího léčení.

Panelový dům s šesti byty explodoval v noci na 17. února. Za neštěstím pravděpodobně byl sedmapadesátiletý obyvatel domu Antonín Blažek. Ten je mezi oběťmi. S ostatními majiteli bytů vedl dlouhodobé spory. Stěžoval si na provoz večerky v suterénu objektu. Lidé si zase stěžovali na jeho chování. Navíc sdružení vlastníků dlužil okolo 140.000 korun. Další peníze dlužil za energie. I proto v exekuci o byt přišel a měl se vystěhovat.

Místo toho ale nad ránem 17. února ve sklepě domu a pravděpodobně i ve svém bytě pustil plyn. Ten několikrát explodoval. Polovinu domu výbuch zcela zničil. Druhou postupně strhla demoliční firma. V troskách a plamenech zemřeli tři dospělí a tři děti.

Tragédie vyvolala obrovskou vlnu solidarity. Na speciálním kontě, které zřídila pro přeživší obyvatele domu číslo 39 radnice, se už sešlo přes 17 milionů korun. Dalších více než 800.000 korun lidé vhodili do pokladničky v recepci městského úřadu. Ve středu 20. března budou zastupitelé na mimořádném zasedání schvalovat metodiku, podle které peníze lidem rozdělí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

herecka ( 13. března 2013 22:03 )

Konečně příznivá zpráva.Ještě oba manžele čeká dlouhá cesta,než se v relativním pořádku vrátí domů, ale hlavně, že z dětí nebudou sirotci. Hodně štěstí !

kubenkapetr ( 13. března 2013 20:00 )

Dětem se nemstil. Pravděpodobně chtěl zničit jen "svůj" byt, to že panelák spadl byl jaksi bonus navíc vzniklý nedodržením stavebních postupů a celkově špatným stavem domu č.39. Jak to skutečně bylo se už asi nedovíme. Mrtvý pachatel - ideální pro vyšetřovatele, který celou věc odloží a basta ..... Pana AB semlely okolnosti, rozhodně to nebyl žádný psychopat, tak jak jej bulvár prezentuje.

kubenkapetr ( 13. března 2013 19:14 )

Pár vět k panu AB - v minulosti podnikal jako OSVČ, v oboru zámečnické práce. Namontoval bezpečnostní zámek frenštátské advokátce - JUDr.Aleně Uličníkové. Ta mu však za provedené práce ani materiál nezaplatila. Pan AB tedy šel a bezp. zámek demontoval. To se však nelíbilo paní advokátce nelíbilo, podala na pana AB oznámení na obvodním oddělení PČR ve Frenštátě pod Radh. a společnými silami se státním zástupcem poslali pana AB na mnoho týdnů do vazby ..... Zde pan AB zhubl asi 15 kg, psychicky ho to zlomilo a od té doby se sním vlekly jeho finanční potíže. Nevěříte ? Tak si to ověřte u paní JUDr.Aleny Uličníkové, Záhuní 349, Frenštát pod Radhoštěm, která má na svědomí několik zmařených lidských životů.

1946 ( 13. března 2013 16:38 )

Čeká je ještě náročná léčba, ale žijí, což je dobrá zpráva.

abc033 ( 13. března 2013 15:59 )

Aspoň tak přeji jim oběma aby se brzy uzdravili a hlavně byli ve všech směrech v pořádku.Hodně štěstí !!!

Zobrazit celou diskusi