Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Tragédie ve Frenštátě: Začala demolice domu smrti

Autor: ljš - 
23. února 2013
15:09

Šest lidí, včetně tří malých dětí, našlo minulou neděli ve frenštátském domě číslo 39 smrt. Dům hrůzy, který je po výbuchu plynu, který úmyslně ze msty pustil problémový nájemník Antonín Blažek (57), v troskách, bude nyní srovnán se zemí. Demolice bude ale probíhat velmi pomalu.

Pracovníci specializované demoliční firmy začali dnes za hustého sněžení rozebírat zbytky domu číslo 39, který minulou neděli ve Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku zcela poškodil výbuch a následný požár. "V následujících dnech budeme demolovat ještě stojící pravou část objektu," řekl výrobní ředitel společnosti Mrózek Martin Mazur. Po tragické explozi, kterou má pravděpodobně na svědomí problémový nájemník, zemřelo celkem šest lidí, mezi nimi tři děti.

Práce začaly rozebíráním zbytků střechy, nejprve bude nutné odstranit izolační materiál na střeše, který má několik desítek centimetrů.

Demolice bude obtížná

Podle Mazura se při demolici bude využívat pásové rypadlo a také dva jeřáby. Zbývající panely se budou muset postupně odřezávat a odstraňovat. "Celkovou délku demolice lze odhadnou jen velmi obtížně, protože ji samozřejmě bude ovlivňovat nejen počasí, ale i stav objektu. Počítáme však s tím, že odstraňování zbytků stavby potrvá minimálně dva až tři dny," podotkl Mazur.

Dodal, že nejproblematičtější bude rozebrání stěn a stropů, které navazují na sousední dům číslo 40. "Nikdo navíc neví, jak kvalitně byl tehdy objekt postaven, jaký je jeho stav. Musíme postupovat opatrně tak, abychom při demolici nepoškodili sousední dům, takže musíme uvažovat vždy dva až tři kroky dopředu a domýšlet důsledky," vysvětlil Mazur.

Šest mrtvých

Dům s šesti byty explodoval v neděli nad ránem. Podle hasičů vybuchl plyn. Podle nyní prověřované verze ho pravděpodobně úmyslně pustil sedmapadesátiletý Antonín Blažek, jeden z obyvatel domu, který měl se sousedy dlouholeté spory a o byt kvůli dluhům přišel. Právě v neděli se měl vystěhovat.

Při explozi a následném požáru zemřelo šest lidí, s identifikací některých ostatků musely pomoci analýzy DNA. Oběťmi jsou tři děti, dvě ženy a muž - pravděpodobný viník celé tragédie. Dalších 11 lidí utrpělo zranění, tři stále zůstávají v ostravské fakultní nemocnici. V kritickém stavu je nadále žena s popáleninami na 90 procentech těla a muž, který byl popálen na více než 50 procentech těla.

Tragédie v Česku zvedla obrovskou vlnu solidarity a na kontě veřejné sbírky je už přes deset milionů korun. Objevilo se však zároveň také falešné konto, po podvodníkovi už pátrá policie.

rumovapalice ( 24. února 2013 07:48 )

chudáci exekutoři kam teď budou chodit krást?

hofihofi ( 23. února 2013 21:09 )

A jak vis, ze ten dum odpalil, to vis vic nez policie.

hofihofi ( 23. února 2013 21:08 )

Jak tisk vi, ze nekdo pustil plyn ze msty, na zaklade ceho? Aby to nebyla mala domu za dezolatnistav baraku.

hofihofi ( 23. února 2013 21:06 )

Ale jedno je podivne, napred si tu tvrdi, ze pustil plyn z bomb, zadne se nenasli, ted zase ze pustil z trubek ale oficialni zprava policir zadna, jak tisk vi, ze to byl on, sice mel potize, ale nesvadi se neco predem na mrtveho? Jinak se zjistilo, ze ten dum byl naprosto v dezolatnim stavu, i armatury plynu, nechce nekdo svest svoji nedbalost na nekoho kdo se hodi a nemuze se uz branit? Viz ty neexitujici lahve plynu treba

hofihofi ( 23. února 2013 21:01 )

Proc nove byty, vsude je prazdnych bytu habadej, jen co jich je treba v Praze, jen chtit.

Zobrazit celou diskusi