Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Lidské hyeny! Policie prošetřuje falešnou sbírku na pomoc obětem z Frenštátu

Pietní místo připomíná oběti frenštátského výbuchu, pozůstalým a těm, kdo přišli o střechu nad hlavou, má pomoci sbírka
Pietní místo připomíná oběti frenštátského výbuchu, pozůstalým a těm, kdo přišli o střechu nad hlavou, má pomoci sbírka  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
22. února 2013
14:07

Město se stále nemůže vzpamatovat z děsivého výbuchu, radnice ve Frenštátě však řeší další nepříjemnost. Na policii nahlásila smutný případ lidského hyenismu - neznámý pachatel se pokusil přiživit na solidaritě lidí a vyhlásil falešnou sbírku na pomoc frenštátským obětem.

Falešná sbírka se odkazovala na frenštátskou radnici, ta s ní ale prý nemá nic společného. A celý případ předala policii. Pomoci těm, co přežili frenštátský výbuch i obětem děsivé tragédie mohou lidé přes jediný oficiální účet.

Ve spolupráci s městem Frenštát pod Radhoštěm organizujeme veřejnou sbírku na pomoc obětem tragédie. Prosíme dárce o příspěvek na číslo účtu," uvádí se na falešných stránkách.

"Jediným účtem, který město Frenštát pod Radhoštěm zřídilo na pomoc obětem, je účet číslo 3880277/0100 vedený u Komerční banky," sdělila však vedoucí odboru financí Ivana Obšidlová.

Frenštát navštívil ministr Kuba

Pomoci Frenštátu by podle všeho mohla i česká vláda. A to s uhrazením nákladů na demolici zničeného paneláku, který do povětří vyhodil po sousedských sporech a s exekucí na krku patrně Antonín B.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba dnes ve Frenštátě slíbil, že pomoc projedná ve vládě a s premiérem. Odhadovaná cena za odstranění trosek se pohybuje okolo 3,5 milionu korun.

Radnice chce oslovit i Moravskoslezský kraj, řekla ČTK starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová. Ten již přislíbil, že pomůže těm, kdo tragédii přežili a přišli o střechu nad hlavou. Každý z nich by měl od kraje dostat 85 tisíc korun.

Starostka však věří, že finanční pomoc od státu opravdu přijde. "Doufáme. Město tyto náklady sice může uhradit, peníze by ale chyběly jinde," vysvětlila.

Frenštátská tragédie však vyvolala i vlnu solidarity spoluobčanů. Od úterý se na zmiňovaném speciálním účtu sešlo už 9,6 milionu korun a další peníze přicházejí. Lidé nešetří ani s materiální pomocí.

V nemocnici zůstávají tři dospělí, výsledky testů DNA v pondělí

V nemocnici přitom zůstávají tři zranění dospělí, dnes z ostravské polikliniky odešlo poslední ze zraněných dětí. "U zbylých tří pacientů se zdravotní stav, bohužel, nezměnil a stále zůstávají na jednotce intenzivní péče," uvedl mluvčí nemocnice Oborný. V kritickém stavu jsou žena s popáleninami na 90 procentech těla a muž s polovinou těla zasaženého plameny.

Jeden člověk, žijící v domě, je však stále pohřešovaný. Čeká se proto na výsledky analýzy DNA neidentifikovaných ostatků. Podle nich se určí, zda bylo obětí pět nebo šest.  Výsledky by mohly být k dispozici již v pondělí.

vykutalena.vdova ( 23. února 2013 08:42 )

To vůbec ne, ale bylo by dobrý vědět co ho k tomu dohnalo...

peterwilliams ( 23. února 2013 06:30 )

a to by ho mělo osvobodit od nařčení ,že zabil lidi???

peterwilliams ( 23. února 2013 06:29 )

jo, že by pomohli podvodníkovi všichni ???

stanislavhahn ( 23. února 2013 05:07 )

Naše vláda se zajímá jak koho okrást a dat peníze církvi.Nebyl tam Duka z Nečasem vybírat peníze????????????????? (N) (N) (N) (N) (N) (N) (N)

anka ( 23. února 2013 02:55 )

Zobrazit celou diskusi