Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Plakali i hasiči! První fotografie ze zásahu ve frenštátském pekle

Video se připravuje ...
Autor: iža, simao - 
20. února 2013
14:49

GALERIE: Jeden z nejhorších požárů civilní budovy v českých dějinách dal zasahujícím hasičům pořádně zabrat. Náročný zásah dokumentují oficiální fotografie hasičských sborů, zveřejněné na internetu. Všechny nasazené jednotky měly plné ruce práce. A pohybovaly se ve značně nebezpečném prostředí.

V době, kdy policie dále prošetřuje, zda Antonín B. vyhodil panelový dům i s jeho obyvateli do povětří záměrně a proč se tak stalo, uveřejnili hasiči na webech hzsmsk.cz a hasici.tv fotogalerie z náročného zásahu ve Frenštátě.

Plakali i hasiči

"Na místo neštěstí se sjely posádky ze stanovišť ve Frenštátě, Novém Jičíně, Kopřivnici, Frýdlantu nad Ostravicí a Rožnova pod Radhoštěm (ZZS Zlínského kraje). Postiženým pomáhaly tři lékařské a čtyři zdravotnické týmy záchranářů," popisoval zásah mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Humpl.

Výbuch plynu měl tragické následky. Zemřelo pět lidí, z toho tři děti ve věku 2 roky až 8 let. Další dva lidé stále leží s těžkými zraněními v nemocnici. Když v troskách našli po dlouhém pátrání záchranáři dětská tělíčka, mluvčí hasičů Petr Kůdela přiznal: "I s hasiči, kteří jsou zvyklí na ledacos, to otřáslo, oči se všem leskly."

Prohledávání již bylo ukončeno, proběhly i identifikace mrtvých, byť některá jména policie stále ještě tají. Vzpomínky plné hrůzy však zůstávají.

Sousedka křičela: Zůstaly tam moje děti!

Byl to pořádně hektický zásah. Podle svědků všude šlehaly plameny. "Uvnitř zůstaly mé děti! Zachraňte je!" zoufale křičela Andrea K. Své děti, chlapce (†4) a holčičku (†2), se marně snažila dostat z ohně. Stejně tak její manžel, který v domě málem uhořel, když chtěl děti zachránit. Na poslední chvíli ho z balkonu hasiči stáhli.

Tak vzpomíná na svou sousedku a na tragické nedělní ráno Alena Albrechtová (53). "Držela se mě a celá se třásla. Byla v šoku a nemluvila o ničem jiném než o svých dětech. Dívala se do oken bytu, byly už celé v plamenech. Pak se zhroutila," popsala Blesku tragické okamžiky paní Alena.

Video  Video z Frenštátu: Po výbuchu plynu všude šlehaly plameny  - Video od čtenáře - Pavel Šuba
Video se připravuje ...

Hasiči našli v noci v sutinách nejprve po druhé hodině holčičku, o hodinu později i jejího o dva roky staršího bratříčka. Jejich rodiče jsou v péči psychiatrů.

Stejně jako další sousedé se kromě hasičů snažila lidem z vedlejšího hořícího vchodu pomoci. "Exploze to byla neuvěřitelná. Zpočátku jsem měla dojem, že celý náš dům vyletěl do povětří. Oheň se šířil strašně rychle a hned uzavřel veškeré přístupové cesty, jako by tím plynem byl nasycen celý dům. Dole stále vybuchovaly propanbutanové láhve. Pořád jsem myslela na ty nebohé děti, co uvnitř zůstaly," řekla žena, která se při vzpomínce na frenštátské peklo jen marně brání slzám. A není divu. Plakaly i otrlejší povahy.

hartmanice ( 25. února 2013 10:52 )

Takovýchto magorů bude přibývat s každou novou generací, to je má předpověď pro Evropu a zbytek tohoto tzv.civilizovaného světa.Proto kdo má nohy prchněte z těchto "rájů" a zachraňte se před šílenci, kteří se teprve budou rodit a díky všeobjímajícímu znečištěnému prostředí, které mění lidské genomy se lze nadít opravdu masovosti v zabíjení nevinných lidí.

vsechnovimapovim ( 23. února 2013 12:32 )

Albrecht vůbec nebyl první! První tam byl jeden obyvatel který bydli v č.p. 41. albrecht je ten největší h***l a samochvalník. Kdo je z Frénu ten ho zná. Dobrý den pane řidiči, já jsem samozvaný král policista albrecht, co takhle úplateček?? nebyl by??..

japos22 ( 21. února 2013 18:47 )

Když si spálím prst, běhám po bytě a šílím z puchýřů. Nedovedu si představit utrpení popálených lidí. Snad vám doktoři dokážou pomoci.

jerris008 ( 20. února 2013 21:26 )

Takovou tragedii si ani neumím představit úplně se mi svírá hrdlo, když pomyslím, že bych to zažila. chudáci děti chudáci rodiče, chtěla bych umřít, kdybych to přežila. jak mezi námi můžou žít takoví magoři je to strašnej svět

kuna ( 20. února 2013 19:31 )

Hodne zpytovani svwedomi tech co svou nedbalosti umoznili tomu neprizpusobivemu sousedovi pokracovat v jeho schvalnostech.

Zobrazit celou diskusi