Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Identifikovali 5. obět tragédie ve Frenštátu: Sousedku z nejvyššího patra

Autor: simao, ČTK - 
21. února 2013
18:23

Když hledali v troskách oběti výbuchu frenštátského paneláku, nebyla to hezká podívaná. Z domu zbyla jen ruina, ve které navíc našli těla dětí. A také další blíže neidentifikované ostatky. Podle všeho jde o 5. oběť výbuchu - sousedku, která bydlela v nejvyšším patře.

Žena, kterou rozmetal výbuch, žila v nejvyšším patře v bytě s dcerou a vnučkou. Byla již v důchodu a je patrně člověkem, kterého lze označit za 5. oběť frenštátské tragédie. Její vnučka se stala čtvrtou identifikovanou obětí.

Pitvy stále probíhají

Zda je obětí ještě více, zjišťují nyní soudní znalci z ostravského ústavu soudního lékařství a policejní experti - na základě genetické analýzy. Když totiž hasiči našli v troskách ostatky lidského těla, nebylo jasné, zda patřily jedné či dvěma osobám.

Stoprocentně jisté to stále zatím není - ztotožnění páté oběti totiž zatím mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková nepotvrdila. "Stále platí, že neznáme totožnost páté oběti," řekla. "Pokud jsou zajištěné ostatky poškozené, můžou expertízy trvat i měsíc," vysvětlila. Podle informací ČTk by však mělo jít o zmiňovanou sousedku.

Pokračuje i exekuce na vrahův majetek

Policie také nadále prošetřuje variantu, že v domě ve Frenštátě podezřelý senior Antonín Blažek pustil plyn úmyslně. Kvůli sousedským sporům a hrozící exekuci. Za služby spojené s užíváním bytu, na penále a nákladech na řízení prý dlužil více než 250 tisíc. 

Mluvčí prozradila, že peníze, které exekutoři získali prodejem bytu novému majiteli, ještě Blažkovi a jeho manželce nebyly vyplaceny. Stejně tak z nich nebyly uhrazeny jeho dluhy. "Exekuční řízení ještě nebylo ukončeno," dodala Holčáková s tím, že detaily o dalším postupu bude s jednatelem řešit sdružení patrně příští týden.

Vlna solidarity

Nyní však jdou tyto starosti stranou. Vedle pěti obětí skončilo další 11 lidí v nemocnici. Dva jsou stále v kritickém stavu.

Smutná událost přitom také vyvolala i rekordní vlnu solidarity. Na účtu, určeném pro přeživší obyvatelé zničeného domu, se za tři dny sešlo už šest milionů korun. Další peníze stále přicházejí.

"V porovnání s jinými sbírkami, které byly adresné, se tato úplně vymyká. Jde podle nás o rekordní zájem lidí pomáhat," řekla dnes ČTK Iva Macková z Nadace ADRA. Podle ní svou roli sehrál fakt, že jde o velmi emotivní a kriminálně zabarvený případ.

peterwilliams ( 22. února 2013 06:32 )

kajina at si nedělají dluhy a nemusi čekat exekutora

peterwilliams ( 22. února 2013 06:30 )

neštastníl zuřil na nevinné lidi?? byl to hajzl a vrah at si to zaplatí jeho skvělá rodinka!!!

kajina ( 21. února 2013 21:45 )

Je to strašné neštěstí, samozřejmě - ale ptám se, zda si dovede nezasvěcený člověk představit situaci, že mu prodávají střechu nad hlavou, neví, kam se poděje, s exekutory není řeč, deset let se prý snažil " soudit se ", hledal spravelnost, ale TŘEBA ji v tomhle státě nenašel. Co když všechno to neštěstí zavinil stát, který dělá z vlastních lidí bezdomovce, bez možnosti dostát svým závazkům normální prací tak, aby mohl splácet a o byt nepřišel. Není - li práce a jistota a máte nad hlavou sekyru exekuce, může každému z vás " prdnout v kouli " a vyhodit se do povětří. Aspoň bude mít klid a s ním i exekutoři - na kom se teď asi budou hojit ? Na příbuzných ? Na jeho dětech ? Omlouvám se těm nevinným, neobhajuju ani toho nešťastníka Blažka, ale příště to může být každý z Vás.

pipa111 ( 21. února 2013 20:36 )

vasky5 ( 21. února 2013 20:29 )

Je to tragedie,nepochopím že jsi z toho tady někdo dělá reklamku na nějaký výdělek na internetu.Prosím takové lidi už jsem nelezte,a zkuste jste chovat jako lidi.

Zobrazit celou diskusi