Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prsa pro papeže! Feministky řádily v katedrále

Autor: simao, ČTK - 
12. února 2013
20:32

Polonahé vyrazily do pařížské katedrály Notre-Dame rozloučit se s papežem Benediktem XVI. členky feministického hnutí Femen. Nebylo to však loučení dojemné, ale pěkně divoké. Papeže totiž považují za "homofoba", co nemá rád gaye a lesbičky.

Papež Benedikt XVI. se rozhodl k 28. únoru odejít ze svého úřadu a zatímco řadu lidí to šokovali, jiní to považují vzhledem k jeho pokročilému věku za moudré. A najdou se i tací, kteří Benediktovo rozhodnutí oslavili.

Třeba osm feministek z hnutí Femen, které se v katedrále Notre-Dame v Paříži svlékly do půl těla a na adresu papeže Benedikta XVI. provolávaly nepříliš pochvalná hesla.

Přes nahá prsa a záda si navíc ženy napsaly motta jako "Již žádného papeže", "Nechceme homofoba", "Krize víry" či "Pa pa Benedikte".

Řádily u zvonů, pokračovaly před katedrálou

Do katedrály vstoupily ženy ráno s davem turistů, tehdy na sobě měly ještě kabáty. Jenže ty náhle svlékly a začaly dovádět u tří nových zvonů, položených na podlaze jedné z lodí chrámu. Dřevěnými klacky pak feministky tloukly do zvonů a odsuzovaly papeže, který je podle nich nepřátelský vůči homosexuálům.

U návštěvníků slavné katedrály to vzbudilo zvědavost, ale i pohoršení. "Tady je to posvátné, nemáte se tady co svlékat do naha," řekla jim jedna z francouzských turistek. Feministky vyvlekla z katedrály až přivolaná bezpečnostní služba, v provolávání hesel však pokračovaly i venku.

Hnutí Femen je známé svými protestními akcemi "nahoře bez" od roku 2010 hlavně v Rusku, Ukrajině, Británii a Itálii. Loni v září vytvořilo hnutí v Paříži své první výcvikové středisko k "novému feminismu".

itartas ( 9. dubna 2013 08:51 )

chtěl jsi říci pár stovek let

panprezident ( 14. února 2013 00:36 )

Tady by se to stát nemohlo hlavně proto, že papež němá nic společného ani s pivem ani s fotbalem, takže nikoho nezajímá.

DBBS ( 13. února 2013 02:18 )

Jdi se vyzpovídat a u toho vykouřit farářovi

gamehoror ( 13. února 2013 00:31 )

Pár desítek let zpátky a upálili by je co by čarodejnice a zabavili jim majetky

cityjail ( 12. února 2013 21:11 )

Takovou krávu by si nasadil do baráku leda ch-u-j,dyť se to řídí heslem "Když mně nikdo nechce š*kat,otrávím život každýmu okolo"

Zobrazit celou diskusi