Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zlé znamení provází papežův odchod: Do Sv. Petra udeřil blesk!

Papežův odchod provází zlé znamení? Do kopule baziliky sv. Petra udeřil blesk
Papežův odchod provází zlé znamení? Do kopule baziliky sv. Petra udeřil blesk  (Autor: Archiv Blesku, Reuters)
Autor: ČTK, simao - 
12. února 2013
11:33

VIDEO: "Přišlo to jako blesk z čistého nebe," okomentoval papežovo rozhodnutí odejít z funkce bývalý vatikánský sekretář Angelo Sodano. A na blesky došlo i několik hodin poté. Nad Vatikánem se totiž strhla bouřka, udeřilo dokonce i do kopule baziliky sv. Petra. Někteří to považují za zlé znamení.

Nečekané, šokující, ale i pochopitelné. Tak hodnotí papežův odchod světová média. Benedikt XVI. dnes zaplnil většinu předních stránek.

Pozornost však poutají i okolnosti jeho odchodu. Polská média spekulují o papežově rakovině, jinde si ale všímají i pečlivě načasovaného přírodního úkazu. Spjatého právě s obavami o budoucnost křesťanské obce.

Nad Vatikán se totiž po oznámení Benediktova konce stáhla černá mračna - a začalo hřímat. Do kopule baziliky svatého Petra dokonce uhodil blesk. Světelná podívaná lidi nejen zaujala, ale některé i vyděsila. Prý může jít o zlé znamení věcí nadcházejících. A plnění proroctví sv. Malachiáše o tom, že z konkláve v roce 2013 vzejde poslední papež...

Světová média však každopádně papežovým dobrovolným koncem žijí. Zvlášť když tohle se stalo naposledy v roce 1294.

Německý tisk proto papeže chválil i za příklad, který dal světu. Když přestal Benedikt cítit, že na vykonávání úřadu stačí, zvolil odchod. "Patří mu respekt za to, že věděl, kdy je čas odevzdat moc. Mnoho mocnějších to nedokázalo," poznamenal Westdeutsche Zeitung.

Benedikt se ale nevyhnul ani kritice. "Je to velikost a tragika zároveň. Jen svým odchodem Benedikt zpřetrhal pouta tradice. Všude jinde s nimi nejen nepohnul, ale tu a tam je dokonce posílil," míní Süddeutsche Zeitung a připomíná staré latinské moudro, že "církev je stále potřeba reformovat". "Církev málokdy potřebovala tak nutně reformu jako na konci Benediktova pontifikátu," poznamenává k tomu list.

doktorka6 ( 13. února 2013 00:23 )

Jo, to máte pravdu že žijeme v jednadvacátém století. No a co, změnilo se myšlení lidí k lepšímu? NE ! V pravěku se chlapi mlátili po hlavách kyjema a dnes, mají automatické pušky...Nu což, asi musíme tím vším projít...Jinak je to tak, co zasejeme tak sklidíme, v tom je to spravedlivé...

milan1959 ( 12. února 2013 12:48 )

Ty budeš asi nějakej chytrej prd jelimane

francjosef ( 12. února 2013 12:09 )

Hrom,aby ho vzal.Teť o jiném nebudou psát a Nečas se bude blbě šklebit a vymýšlet s Karolínou píčoviny.

milofr ( 12. února 2013 11:55 )

Tak on tam nahoře asi opravdu někdo je a už má dost té jejich chamtivosti. Odplata za církevní restituce se blíží!!!!!!

Zobrazit celou diskusi