Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Třídil raněné a mrtvé! Krvavý srpen 68 lékaře Přemysla Sobotky (68)

Autor: Vera Renovica - 
10. ledna 2013
09:56

Krev, křik a mrtví. Tak vypadala služba čerstvého chirurga liberecké nemocnice a současného kandidáta na hlavu státu Přemysla Sobotky (68, ODS). Byl srpen 1968 a v ulicích tanky s rudou hvězdou…

Sobotkovi bylo tehdy čtyřiadvacet a vyrážel na svoji první opravdovou směnu. To ale netušil, že se na sále bude muset vypořádávat se skutečnostmi mrazivě připomínajícími opravdovou válku. Na libereckém náměstí se totiž odehrál jeden z nejdrsnějších střetů naštvaných občanů se sovětskými tanky, který za sebou nechal 45 zraněných a 9 mrtvých. Některým z nich pohlédl naposledy do tváře právě Sobotka.

Léto a střelba

„Nejhorší byli ti umírající... Když někoho přivezli do nemocnice, ale už bylo pozdě. Zranění byla vážná, ale myslím, že největší byl ten šok. To, že se ráno probudíte do letního dne a najednou vám začnou vozit zkrvavené lidi po střelbě,“ zavzpomínal kandidát pro Blesk. Jak to v nemocnici vypadalo? „Zpočátku zmatky, pak pochopení situace, třídění raněných, strach, mela a snaha za každou cenu zachránit co nejvíc životů,“ vyprávěl Sobotka.

Bez lidské tváře

Ten záhy změnil specializaci a z chirurga se stal rentgenolog. Zkušenost, kterou získal na sále, se pro něj stala také motorem pro vstup do politiky. „Ten srpnový den jsem pochopil, že komunismus a socialismus nikdo nepředělá, že nemůže mít žádnou přívětivou, lidskou tvář. Že jediná šance je se ho úplně zbavit,“ shrnul jeden ze zakladatelů liberecké ODS.

lunatic ( 11. ledna 2013 06:06 )

Avšak . navzdory tomu,jak se nadřel,ještě chce pracovat tvrdě dál;styd´te se,že chcete jít v 70 do penze

karel ( 10. ledna 2013 23:01 )

To se to zaklada ODS absolventovi komunistickeho VUMLu

clio ( 10. ledna 2013 19:52 )

Komuniste taky rikali ze kapitalismus je nenavratne pryc

1946 ( 10. ledna 2013 18:39 )

Jistě, že korumpoval blekota kníže , to přiznal v Hyde parku docela nedávno.Blekotal jak to bylo. Moderátor se ho zeptal " to už je promlčené?" blekota pokýval, že ano.Moderátor suše odpověděl " proto o tom mluvíte".

1946 ( 10. ledna 2013 18:36 )

Zobrazit celou diskusi