Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Konec šancí: Okamurovy stížnosti smetl soud ze stolu

Ústavní soud ústy svého šéfa Rychetského vyhodnotil stížnost vyřazeného prezidentského kandidáta Okamury
Ústavní soud ústy svého šéfa Rychetského vyhodnotil stížnost vyřazeného prezidentského kandidáta Okamury  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
10. ledna 2013
12:10

Vyrazil do boje se soudy, ale neuspěl. Ani poslední část stížností Tomia Okamury proti přímé volbě prezidenta nepadla na úrodnou půdu. Ústavní soud ji dnes zamítl, i když připustil, že by se do budoucna mohly zákony změnit - třeba v ověřování pravosti podpisů na arších prezidentských kandidátů.

Čekalo se to, a tak šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský dnes při čtení rozsudku nepřekvapil. Stížnosti vyřazeného prezidentského kandidáta Tomia Okamury smetl soud ze stolu.

Do boje o Hrad tak Okamuru nevrátil, navíc zamítl jeho námitky proti ustanovením, týkající se samotné přímé volby hlavy státu a jejího průběhu. Okamura označoval některé části zákona o přímé volbě za protiústavní.

Rychetský připustil změnu při sběru podpisů

"Zákon o volbě prezidenta republiky obsahuje mezeru," připustil však dnes alespoň Ústavní soud ústy Rychetského. "Mohla by být hodnocena jako protiústavní, pokud neukládá ověření skutečného, nezaměnitelného a individualizovaného projevu vůle petenta, tj. ověření pravosti jeho podpisu."

Proto by se do budoucna měla kontrolovat patrně již při sběru podpisů pravost všech podpisů na arších, které musí předložit prezidentští kandidáti, pokud je navrhuje do volby někdo z občanů.

"Ústavní soud je přesvědčen, že zákonodárce v nejbližší budoucnosti tento nedostatek zákona o volbě prezidenta republiky odstraní," dodal Rachetský.

Okamurovi se nelíbila ani hranice 50 tisíc nutných podpisů, pod kterou klesl, když ministerstvo vnitra vyškrtalo neplatné podpisy, které Okamurův volební tým posbíral. Na tomto množství podpisů by se však nic měnit nemělo: "Konkrétní počet petentů je odrazem úvahy o tom, kde leží hranice dostatečné podpory kandidáta jako projevu serióznosti jeho kandidatury," uvedl v prohlášení Rychetský.

karel128 ( 11. ledna 2013 17:31 )

havran2: naprostý souhlas,o tom nepochybuje žádný poctivý a slušný člověk..!....a ne jako zm.rdi petyrka,mrdounberlusconi/s vym.daným mozkem/a jim podobní šmejdi!! Jen krypl,zloděj,mafián a cikán nemůže souhlasit,protože jim tento bolševickomafiánský stav vyhovuje ke zlodějně a podvodům....xindl..! OKAMůRA na Pražský hrad..! Kdyby se tě ten mafiánský hnůj podvodem nezbavili,tak jsi jasně volby vyhrál..! protože těch čestných lidí je zaplať pánbůh pořád stále víc !..než ty svoloče,dekastrátů a odpadu státu

kamil.1 ( 10. ledna 2013 15:24 )

petyrka ( 10. ledna 2013 14:43 )

(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

petyrka ( 10. ledna 2013 14:42 )

tomu ani sám nevěříte. Ještě takovej hňup by nám v čele státu chyběl. Fuj, jen ten jeho ksicht vidím, je mi zle. Nejdřív se naparuje s 18kou Ornellou, pak se k ní nezná. Ať si táhne zpátky do Japonska nebo odkud to ta jeho familie je.

havran2 ( 10. ledna 2013 14:40 )

Jedině ten by tady udělal pořádek,celá vláda a podvodníci z něho dostali strach,tak ho odstavili.

Zobrazit celou diskusi