Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bilance Nečasovy vlády za rok 2012: Tristní! Od politologů má čtyřku

Bilance vlády Petra Nečase není zrovna nejlepší. Těch velkých problémů bylo v roce 2012 až moc, shodují se politologové
Bilance vlády Petra Nečase není zrovna nejlepší. Těch velkých problémů bylo v roce 2012 až moc, shodují se politologové  (Autor: ČTK)
Autor: simao, INT - 
26. prosince 2012
07:42

Politologové hodnotili vládu premiéra Nečase a její počiny v roce 2012. A není to vůbec lichotivá bilance. Premiér a jeho banda dostali čtyřku. Jsou tedy skoro na propadnutí! Vytýkat bylo co.

Průzkum Mediafaxu mezi politology hovoří jasně. Nečasova vláda předvedla v roce 2012 prachmizerné představení. Co je jí vytýkáno především? Četné aféry, nedobrá komunikace s veřejností, překotné změny v čele ministerstev a také neschopnost dotáhnout reformy. 

Mlejnek: Na sKartách a registrech si někdo nakapsoval

Podle politologa Josefa Mlejnka ml. dokázal Nečas v roce 2012 jedinou věc. Udržet se u moci. Faktem je, že měl kolikrát namále. V klíčových okamžicích však dokázal zmobilizovat dostatek hlasů, aby vláda nepadla.

Podařilo se mu to i v době, kdy kortil rebely z vlastní strany v čele s Petrem Tluchořem. A dokonce prosadil opozicí tolik kritizovaný návrh na církevní restituce a daňový balíček, díky kterému bude od Nového roku všechno opět o něco dražší...

Vládě však podle Mlejnka neprospěla celá řada afér spojená s nefunkčnímu elektronickými systémy - řeč je o sKartách, či registru vozidel, kvůli kterému oficiálně skončil ministr dopravy Dobeš. "Různé IT firmy si vytvářejí kontakty na vládu nebo vládní úředníky a prosazují kdejaký předražený šunt. Jediný přínos z toho je ovšem zisk těch firem," poznamenal Mlejnek a dal Nečasovi a spol. čtyřku.

Pehe: Tahle vláda tu už dávno neměla být

Politolog Jiří Pehe byl ještě přísnější. Jeho verdikt je za pět... "Řekl bych, že vládní rok 2012 byl poměrně úděsným představením," řekl Pehe s tím, že koalice podle něj naštvala spoustu lidí.

Vidět to je i na průzkumech preferencí jednotlivých politických stran, ve kterých dominuje opozice. A ODS s Topkou ztrácí a ztrácí. "Pokud si člověk na konci loňského roku po krizi s Věcmi veřejnými myslel, že nečasovská vláda už nic horšího nepředvede, tak koalice mu dokázala, že se mýlil," dodal Pehe. "U mě vláda propadla, podle mě totiž už dávno měla odejít." 

Doležal: S odchodem LIDEM je to jako s koncem světa

Nejlepší známku pak Nečasův kabinet dostal od Rudolfa Kučery. Průměrnou trojku. Kvůli tomu, že se podařilo schválit alespoň některé reformy, i když k výsledné podobě návrhů má výhrady. "Spokojen ovšem nejsem s celkovou skladbou vlády, vystupováním a jednáním s veřejností," shrnul mínusy politolog.

Na přetřes přišly samozřejmě i rozsáhlé personální změny, kdy Nečas chodí s demisema svých ministrů na Hrad častěji, než je zdrávo. A po rychlém konci Karolíny Peake na ministerstvu obrany hrozí opět rozpad vlády. "Jenomže podle mě je to s odchodem LIDEM z vlády stejně jako s koncem světa na 21. prosince, oboje je stejně věrohodné," dodal Doležal. 

tondapraha ( 27. prosince 2012 11:19 )

Tato vláda je prostě,verbeš!!Ale ví někdo o někom lepším???

agent ( 27. prosince 2012 10:04 )

Co si de-bi-lo-vé zvolili to mají...a zvolej to znova, protože jsou to de-bi-lo-vé. Bububu komunismus, bububu Řecko...a český panáček hejbe ručičkama a nožičkama jak se tahá za provázky

zdrclamrdka ( 27. prosince 2012 09:36 )

až vyhrajou komouši volby a to nebude trvat dlouho, půjde banda i se svým šéfem hezky za katr

egyptanka ( 27. prosince 2012 08:55 )

A ode me ma petku.

freedom1 ( 27. prosince 2012 08:16 )

Já tomu nerozumím.Každej kdo v práci něco posere tak ho okamžitě vyrazej.Ale tahle parta je přímo gigantická škodná a pořád se tam drží.Nemají šanci ani davy lidí ji vykopat tak komu se to podaří?

Zobrazit celou diskusi