Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

O bílých Vánocích si můžeme nechat zdát: Hrozí povodně

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk - Gabriela Peringerová)
Autor: INT, tis - 
23. prosince 2012
11:36

Na Českou republiku dopadá sníh a smíšené přeháňky. Avšak o bílých Vánocích si můžeme nechat jen zdát. Zítra nás totiž čekají teploty až okolo 10 stupňů Celsia, takže se sněhem se setkáme jen na horách.

 

Letošní Vánoce jsou na blátě a na dešti a hrozí proto zvýšení hladin některých toků. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pro Lužickou Nisu, Mandavu, horní tok Otavy a přítoky do nádrže Lipno.

"Hladiny toků budou zpočátku setrvalé nebo slabě rozkolísané. Postupně bude v důsledku srážkové činnosti a následně odtávání sněhové pokrývky docházet k vzestupům hladin. Na menších tocích v oblastech dotovaných tajícím sněhem může dojít k překročení úrovně nižších stupňů povodňové aktivity,"píše se ve výstraze.

 

Ve všech krajích je doprava komplikována deštěm a smíšenými přeháňkami. V Čechách jsou silnice pokryty rozbředlým sněhem a deštěm, který může namrzat zejména v Plzeňském a Karlovarském kraji.

 

Na Moravě a ve Slezsku taktéž komplikuje sníh a déšť dopravu. Na silnicích Olomouckého kraje je snížená viditelnost. Řidiči by proto měli jezdit opatrně. V severní hornaté části Olomouckého kraje mrzne a v jižní se teploty pohybují kolem bodu mrazu. Ve Zlínském kraji jsou všechny silnice sjízdné, viditelnost je však zhoršená, tudíž je nutné počítat se zvýšenou opatrností.

 

Jaké počasí by nás mělo čekat na Štědrý den? Od jihozápadu k nám proudí teplá fronta, proto čekáme vysoké teploty, zvláště v jihozápadní polovině území, kde se mohou pohybovat až kolem 10 stupňů Celsia. Občasné srážky budou většinou dešťové, zpočátku ojediněle i mrznoucí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.44 ( 23. prosince 2012 21:49 )

Copak? Letos žádný útěk do teplých krajů, že tě ta podivná zima vytáčí?

husqarnowicz ( 23. prosince 2012 21:35 )

Bílý svinstvo už napadlo.Děkuji, stačilo. Už to konečně taje. Takže ta blbá zima by se tím už mohla odbýt a může klidně přijít jaro.

naidka ( 23. prosince 2012 19:23 )

marie, též pěkné svátky přeju.

naidka ( 23. prosince 2012 19:19 )

U nás napadal sníh, na to napršelo a teď je to jak sklínka, to bude držkopádů.

marie60 ( 23. prosince 2012 18:45 )

 Příští rok s tím budou zas otravovat.

Zobrazit celou diskusi