Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Blesk pomohl vrátit Jirkovi (28) sluch: Už před 18 lety!

Autor: mokk, Slávka Červená - 
20. prosince 2012
12:13

Je už dospělý chlap a měří dva metry, ale je to stále ten usměvavý Jirka. Stejně jako před 18 lety, kdy mu lidé z celé republiky střádali na konto 600 tisíc na operaci. Jiří Ondrašík (28) ze Šarov na Zlínsku patřil mezi první děti v Česku, kterým vrátilo sluch bioelektronické ucho.

Jirkovi přináší štěstí třináctka. Tohle číslo měl v porodnici napsáno na nožičce a 13. prosince 1994 mu změnila život operace. Od té doby je šťastný, že slyší. „Chtěl jsem být elektrikářem, ale kvůli tomu přístroji to nešlo. Vyučil jsem se cukrářem a teď dělám logistika v soukromé pekárně. Nejraději se ale rýpu v motorkách a autech. Koupil jsem si ojetinu a jezdím s ní na tuningové srazy,“ svěřuje se Jirka Blesku. Mluví pomalu, ale srozumitelně. Přitom peče vánoční cukroví. Z trouby voní linecké.

Za zákrok zaplatili polovinu

Jeho příběh začal v roce 1988. Ve čtyřech letech dostal virový zánět mozkových blan a ohluchl. Byl z toho zmatený, přestal mluvit, měl problémy s rovnováhou. Rodiče ho šest let vozili do internátní školy v Kyjově a nechtěli se smířit s tím, že syn nebude slyšet.

První naděje jim svitla v listopadu 1993. V Blesku se dočetli o kochleárním implantátu v Anglii. Čeští lékaři s touto novinkou právě začínali. Jirka dostal šanci ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Ondrašíkovi ale měli z celkové částky 1,2 milionu uhradit 600 tisíc. Matka začala za syna bojovat jako lvice. O osudu chlapce poté informoval Blesk.

Jirkovi fandili lidé z celé země

Na zřízené konto JIRKA začaly přicházet peníze od tisíců dárců. „Díky nim a prodeji domu po rodičích mohl syn zákrok podstoupit. Další dva měsíce trvalo, než mu nasadili 22 elektrod. Začal vnímat a učit se znovu mluvit,“ řekla Blesku maminka Libuše. „Přišla jsem o práci, do Prahy jsme jezdili Škodou 120. Bylo to náročné období. Ale jsme rádi, že to úsilí nebylo marné a syn žije plnohotný život. Všem i po letech moc děkujeme,“ dodala.

Implantát dnes plně hradí pojišťovny

Byla to první akce tohoto druhu. Jediná Ekoagrobanka byla ochotna konto Jirka zřídit. Lidé přispívali od 20 do 1000 korun. Sešlo se asi 450 tisíc. „Bolí nás fáma, že si z těch peněz dodnes užíváme. Peníze byly převedeny na nadaci Prolomené ticho. Máme schované veškeré doklady,“ řekla Libuše Ondrašíková. Kochleární implantát lékaři v Česku v roce 1994 podle Jaromíra Morávka z pražské nemocnice v Motole voperovali sedmi dětem. Loni odoperovali 35 pacientů. Přístroj nyní plně hradí pojišťovny.

Přístroj přenáší zvukové impulsy do mozku

Chirurgicky implantované elektronické zařízení poskytuje pocit zvuku. Pacienti slyší i rozumí řeči, jsou schopni poslouchat hudbu. Přístroj v kosti pod kůží převádí zvukové signály na elektrické impulsy. Prostřednictvím sluchového nervu je vysílá přímo do mozku. Na světě nyní žije asi 219 tisíc lidí s kochleárním implantátem.

Zobrazit celou diskusi