Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Unikátní léčba: Díky kosmickému pavoukovi Honzík zase chodí

Autor: Ivana Žáková, zunk - 
19. dubna 2012
05:45

Tohle dítě nebude nikdy chodit. Takový krutý verdikt slyšela maminka Honzíka Waly (7) z Havířova z úst lékařů hned po jeho narození. Klučina měl totiž těžce poškozený mozek. Ale lékaři se mýlili. Postižený chlapec se už postavil na nohy a s pomocí mámy udělal i první kroky. Za tento zázrak vděčí kosmickému oblečku zvanému spider.

Honzík Wala se předčasně narodil ve 29. týdnu a utrpěl vážné poškození mozku. Vážil jen 1300 gramů. Po mentální stránce je v pořádku, lékaři mu ale nedali žádnou naději, že bude jednou chodit.

Máma Lenka Walová (37) s ním od narození prošla různými léčebnými metodami, avšak chlapec zůstal na vozíčku. „Už jsem to vzdala, že bude jednou sám chodit, než jsem se dozvěděla, že Lázně Klimkovice chtějí zavést léčbu pomocí kosmické technologie. Svitla mi nová naděje a Honzík se stal prvním pacientem,“ řekla Blesku Lenka Walová.

S Honzíkem byla čtyři týdny v lázních, kde třikrát denně cvičil v kosmickém oblečku zvaném spider. „V našich lázních je to vůbec poprvé na světě, co se spojily účinky této neurorehabilitační metody s působením vysoce mineralizované jodobromové solanky, která je hlavním léčebným zdrojem našich lázní,“ vysvětlil Blesku primář dětské kliniky Bořek Šindlář. Jak dodal, sami lékaři jsou velmi překvapeni, jaký pokrok Honzík udělal. „Brečela jsem štěstím, když se se mnou Honzík poprvé prošel. Je to zázrak a já už věřím, že vozíček jednou odloží,“ pověděla máma Lenka. Už se nemůže dočkat, jak bude s Honzíkem dál cvičit doma.

Aby stále dělal pokroky, je třeba dál už bez oblečku pokračovat ve cvičení. Kosmický obleček je účinný na léčbu poškozeného centrálního nervového systému. Díky němu tělo naopak ovládá mozek, konkrétně probouzí jeho spící buňky. V klimkovických lázních bude zatím určený pro děti od jednoho roku do sedmnácti let.

Léčebný oblek spider

Speciální terapeutický oblek byl vyvinut v kosmické medicíně k léčbě poruch pohybového aparátu kosmonautů. Poprvé ho začali využívat v Rusku v roce 1971, v kosmonautice se používá dodnes. Jde o systém podpůrných prvků, které jsou vzájemně propojeny elastickými pásy, přičemž oblek cíleně koriguje pohyby a držení těla pacienta.

dfghjk ( 19. dubna 2012 09:18 )

To mě vždycky rozesměje, když se bulvár chvástá, že nám sděluje názor všech lékařů. Přitom všichni dobře víme, že speciálně u takových dlouhodobých prognóz by každý doktor poslal bulvár slušně do ři tě.

Zobrazit celou diskusi