Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi vyraží na vánoční trhy do Rakouska, utratí až půl miliardy

Vánoční trhy ve Vídni jsou velmi oblíbenou destinací i pro Čechy
Vánoční trhy ve Vídni jsou velmi oblíbenou destinací i pro Čechy  (Autor: Blesk.cz)
Autor: ČTK - 
11. listopadu 2012
17:28

Cestovní kanceláře zažívají rekordní zájem o zahraniční adventní trhy. Za vánočními nákupy, svařeným vínem, medovinou a koledami vyráží čím dál více Čechů za hranice.

Pro cestovní kanceláře je to skvělá příležitost, jak si před koncem roku vylepšit celoroční bilanci. „V posledních letech zaznamenáváme obrovský růst zájmu o vánoční turismus,“ uvedl Robert Mitka ze slevového srovnávače Sleviste.cz.

Ještě v roce 2010 se do zahraničí na Vánoce vypravilo zhruba 50 tisíc Čechů, letos očekává, že jejich počet naroste až na 100 tisíc.

Právě slevové portály jsou jedním z hlavních důvodů, proč zájem o vánoční trhy v cizině roste. „Sleva na tento typ jednodenních zájezdů se pohybuje okolo 50 procent, takže cena většinou nepřesáhne 500 Kč za osobu,“ uvádí Tomáš Filip z Berslevu.cz. Podle jeho odhadů se bude ze slevových portálů rekrutovat až třetina českých „vánočních“ turistů. „Odhadujeme, že slevové portály se budou podílet na prodejích 20 až 30 procent všech adventních zájezdů. Očekáváme tedy až na 30 000 prodaných zájezdů přes slevové servery,“ tvrdí.

Přestože cestám do sousedních zemí dominuje obvykle individuální doprava, v případě jednodenních adventních zájezdů tomu tak není. „Jednak si mnozí Češi chtějí dopřát oblíbenou medovinu či svařené víno, a jednak jsou ceny zájezdů po slevách tak nízké, že jet autem se už ani nevyplatí,“ vysvětluje Michal Hardyn, ředitel srovnávače TopSleva.cz.

Největší zájem je o vánoční trhy u německy mluvících sousedů. Nejraději lidé nakupují jednodenní výlety a nejoblíbenější adventní destinací jsou Drážďany. Stálými hity jsou i obrovské trhy ve Vídni, Norimberku a Salzburgu. Z dalších zemí registrujeme rostoucí zájem o Bratislavu a dlouhodobě oblíbený Krakov.

Průměrná útrata českých zákazníků na těchto trzích se pohybuje okolo 5000 Kč. Celkem tedy lze odhadnout, že Češi letos na zahraničních adventních trzích utratí až půl miliardy korun,“ udává David Antić z Asociace portálů hromadného nakupování.

Kuriózní je fakt, že se zvyšuje i zájem zahraničních turistů o vánoční trhy v ČR. Do Česka letos před Vánocemi zamíří až 1,3 milionu turistů, což je o 10 procent více než v minulém roce. Hlavním důvodem je stále se zvyšující kvalita pražských adventních trhů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi