Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Chlast zabíjí dál! Již sedm obětí, včetně mladé dívky (†21)

Policie varuje před pitím tohoto alkoholu!
Policie varuje před pitím tohoto alkoholu!  (Autor: Foto Policie ČR)
Autor: simao, ČTK - 
11. září 2012
12:27

Strašák v podobě nebezpečného pančovaného alkoholu dál obchází po Česku. A vybral si již osm lidských životů! Jedna z obětí je mladá dívka (†21), zatím nejmladší z mrtvých. Jak se proti tomuto smrtelnému nebezpečí bránit? Co podnikla vláda? A jak poznat nebezpečný padělek?

Pátou oběť si otrava pančovaným alkoholem vyžádala na Přerovsku. Na ubytovně v Oseku nad Bečvou našla policie teprve jedenadvacetiletou dívku bez známek života.

"Byla provedena soudní pitva, která potvrdila otravu metylalkoholem. V současné době se v obcích Brodek u Přerova a Osek nad Bečvou kontrolují provozovny a hledá se případný zdroj," řekla dnes ČTK přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Šestou obětí je pak muž (†65) z Příbramska, který zemřel po vypití sedmi panáků vodky ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Muž podle ředitelky Dany Juráskové přišel pozdě, selhaly mu ledviny a játra a po třech dnech hospitalizace v Praze zemřel. "Muž byl v klinické smrti, byl ve stavu, kdy už pomoc nebyla možná," uvedla ředitelka bez dalších podrobností s tím, že nemá svolení rodiny zemřelého.

Sedmou obětí je žena (†28) z Frýdecko-Místecka. Její otec (60) leží v kritickém stavu v třinecké nemocnici.

Osmou obětí je 62letá žena z Fryštátu na Zlínsku. Zemřela v sobotu. Příčinu smrti dnes potvrdila pitva.

Co dělá proti otravám vláda?

Stát již kvůli alarmující situaci zahájil rozsáhlé kontroly alkoholu i v dalších obchodech a restauracích. Policie důrazně varuje, aby lidé nekupovali alkohol z neznámých zdrojů. O tom, že lidé jsou více ostražití, prý svědčí i zvýšená hlášení na policejní lince.

"Na linku 158 v poslední dnech dostáváme více oznámení ohledně pančovaného alkoholu. Všechny prověřujeme, zatím s negativním výsledkem," uvedla tisková mluvčí pražských policistů Jana Rösslerová. Přesto však nebezpečný alkohol zabíjí dál.

Policie vše vyšetřuje pro podezření spáchání trestného činu ohrožení zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. "Shromažďujeme všechny dostupné informace a hledáme zdroje otravy. Zdravotní stav poškozených neumožnil provést ani u jednoho z nich výslech," sdělila Miluše Zajícová, policejní mluvčí z Přerova, jednoho z epicenter otrav.

Policisté v souvislosti s otravou několika lidí zatím obvinili pouze šestatřicetiletého muže z Havířova na Karvinsku. Plné ruce práce má i Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Aktuální rozšíření otrav pančovaným alkoholem. Nebezpečné barely však našli i v Praze Aktuální rozšíření otrav pančovaným alkoholem. Nebezpečné barely však našli i v Praze | Infografika Blesku

Jak si zachránit život?

Viděli jste takovou etiketu? Tak si dávejte dobrý pozor – jen pár mililitrů pančovaného alkoholu vás může zabít!

Jak si zachránit život? Poznejte padělaný alkohol Jak si zachránit život? Poznejte padělaný alkohol | INT, Infografika Blesku

V Příbrami se podle policie objevily podezřelé barely s etiketami výrobce DRAK. Podle likérky jde ovšem padělky. „Tyto etikety již více než rok nepoužíváme a nepochybně se jedná o padělané zboží,“ uvedl v prohlášení jednatel firmy Pavel Čaniga.

Blesk se zeptal ředitele likérky: Metanol je bez chuti a zápachu!

O otravách z pančovaného alkoholu, obsahujícího smrtelně nebezpečný metanol, se pro Blesk rozpovídal Pavel Dvořáček, ředitel likérky.

"Aby se člověk při nákupu alkoholu nespálil, měl by dbát několika zásad. Především kupovat kořalku v uzavřených lahvích s kolkem od renomovaných fi rem na trhu. Riskantní jsou i domácí neregistrované pálenice. Pokud majitel nezvládne řádně technologický proces výroby, neumí zařízení pořádně obsluhovat, metylalkohol při destilaci vyrobí vždycky.

Když lahev s alkoholem otevřete, nemáte v žádném případě šanci poznat, zda tam »smrtící jed« v podobě metylalkoholu je. Nemá žádnou vůni a je bezbarvý. V případě čepovaného není nikdy jistota. Já osobně bych to nepoznal a nikdy bych to nepil," tvrdí Dvořáček.

zelena.karkulka ( 11. září 2012 22:41 )

metylalkohol v sunaru?a to se prodává kde?

zelena.karkulka ( 11. září 2012 22:40 )

zelena.karkulka ( 11. září 2012 22:38 )

když nemají peníze,tak ať nechlastají.tečka

zelena.karkulka ( 11. září 2012 22:37 )

ty jseš marnej,ale jseš svůj

zelena.karkulka ( 11. září 2012 22:36 )

a te´d si vem,co když je v al kajdě nějakej komunista?co včil?

Zobrazit celou diskusi