Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hoří, má panenko: Slavný film Miloše Formana po 45 letech

Autor: Jitka Pecharová - 
28. května 2012
06:14

Slavný film Miloše Formana Hoří, má panenko z hasičského bálu s proslulou scénou volby miss či rozkradené tomboly slaví 45 let od svého vzniku. V kulturním domě Střelnice ve Vrchlabí, kde byl natáčen, nesl proto sobotní hasičský bál název snímku.

Na bál Hoří, má panenko dorazili nejen hasiči, ale i pamětníci a účastníci natáčení nebo jejich potomci. Na vystavených fotkách z filmování pyšně ukazovali sebe, své prarodiče nebo známé, kteří hráli jako komparzisti.

Přišel i Jaroslav Kuttelwasher (92), klarinetista dechovky, která hrála ve filmu. Když měl tehdy pauzu, vzal fotoaparát a pořizoval snímky z natáčení, které dnes zdobí kulturák. „Pamatuju si, že za jeden záběr na naši kapelu dostal každý z muzikantů 60 korun. Vím, že třeba Josef Řehořek si jako člen plesového výboru přišel za natáčení na 20 tisíc,“ přiznal důchodce.

Na ples přijeli i filmaři. Režisér Vojtěch Moravec (25) na něm točil k poctě snímku současnou atmosféru hasičské zábavy a vzpomínky z doby vzniku díla do 15minutového filmu o filmu, v němž bude i rozhovor s Milošem Formanem, který letos oslavil 80. narozeniny.

salto ( 28. května 2012 15:27 )

dfghjk ( 28. května 2012 09:24 )

Když se tehdy film promítal, požárníci byli velmi pohoršeni a vehementně protestovali, zatímco hasiči jsou na něj hrdí a filmem se chlubí. Zajímavé, co dokáže pouhá změna jména v podstatě stále stejného spolku.

rezacek ( 28. května 2012 08:40 )

Před nedávnem jsem cosi vyřizoval na stavebním odboru ÚMČ Prahy 4. 3 baby (z toho jedna byla jejich šéfová) tam přes hodinu krafaly o pr.du, o tom, jaké se nějaké kolegyni (zřejmě podobné darmojedce) narodilo miminko a o tom jaké mají malé platy. A tenhle xin.dl živíme ze svých daní.Tohle by měl natočit nějaký novodobý Forman. Hádejte, proč tyhle metamorfované ONV nemohu ani cítit.

lipno ( 28. května 2012 08:21 )

Já si spíš pamatuji, jak hasiči požadovali stažení filmu a na nejlepší scénu, jak dědovi hoří dům a lidi ho litují a chtějí ho dát blíž z ohni, aby mu nebyla zima

Lucio1 ( 28. května 2012 07:48 )

Jo.,to je přesný...V práci nadává kolega na zlodějský politiky a táhne na rameni kradenej cement...Ale film je to pěknej., ta kozatá ošklivá holka u nás v Dejvicích dělala servírku..

Zobrazit celou diskusi