Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Velmi zvláštní lidé: Nejslavnější trpaslík historie lidstva

Autor: red - 
20. května 2012
20:01

Velmi malý vzrůstem, velký svým komediálním talentem byl Tom Thumb (anglicky palec), nejslavnější trpaslík všech dob.

Milionář

Známý americký promotér P. T. Barnum objevil Toma, když mu bylo pět let. Ihned rozpoznal, že tenhle maličký, ale souměrně rostlý chlapík bude zlatým dolem. Přemluvil proto trpaslíkovy rodiče a angažaval Toma do svého Amerického muzea na newyorském Manhattanu. Postupně se z nich stali nejen obchodní partneři a milionáři, ale i velcí přátelé. Na celý život.

Úspěch

Sláva malého showmana ve Spojených státech narůstala stejně rychle jako sumy na jeho a Barnumově kontu. V roce 1844 poprvé odcestoval do Evropy, kde měl fenomenální úspěch. Vystupoval i na královských dvorech, oblíbila si ho například anglická královna Viktorie, či španělská královna Isabella.

Kočár

Z mnoha darů, které Tom na svých cestách dostal, si nejvíce považoval miniaturní 86 cm vysoký a 28 cm široký kočár, který mu nechal na míru zhotovit Barnum. Jen pro srovnání, Tom byl v dospělosti vysoký 99 cm a vážil 31 kilo.

Láska

I velmi malí lidé touží po lásce. Tom se zamiloval do stejně maličké Lavinie, která vystupovala ve stejné show. 10. února 1863 měli v New Yorku svatbu. Žili spolu šťastně až do 15. července 1883, kdy Tom zemřel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi