Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Příkladná spolupráce: Beznohý řídí, bezruký šlape

Komediální akrobaté Eli a Charles při jízdě na kole
Eli Bowen  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: red - 
13. května 2012
20:34

Neuvěřitelnou dvojici akrobatů vytvořili na přelomu 19. a 20. století beznohý Američan Eli Bowen a bezruký Kanaďan Charles B. Tripp.

Než se tihle dva velmi zvláštní lidé setkali a v elegantních oblecích, s motýlkem u krku a kloboukem na hlavě předváděli show na bicyklu, měl každý z nich za sebou už pozoruhodně úspěšnou kariéru. Oba spojoval také neskutečný smysl pro humor. Bezruký Tripp říkával svému beznohému příteli: „Dávej přece pozor, kam šlapeš!“ a ten mu oplácel: „Nesahej na mě těma tvýma prackama…“

Eli Bowen (†80)

 

Eli Bowen Eli Bowen | Archiv Blesku

Ell Bowen se narodil roku 1844 v americkém státě Ohio. Měl devět sourozenců a jako jediný se narodil s postižením. Neměl nohy, jen dvě různě veliká chodidla vyrůstající z kyčelních kloubů. Už jako malé dítě byl velmi šikovný a naučil se chodit po rukou. Neustálým cvičením zesílil a vypracoval se ve znamenitého akrobata.

Fanynky

Ve 13 letech zahájil kariéru kočovného umělce a po celých Spojených státech předváděl své umění. Na přelomu století projel s cirkusy i celou Evropu. Nehledě na své postižení byl pro ženy velmi atraktivní a měl prý hodně fanynek! A uměl jim prý poskytnout velkou rozkoš!

Manželka

Když mu bylo 26 let, oženil s teprve s 15letou kráskou Mattie Haight. Měli spolu čtyři zdravé syny, Franka, Roberta, Adriana a Victora. Miloval svět showbyznysu a vystupoval až do své smrti v roce 1924.

Charles Tripp (†84)

 

Charles Tripp Charles Tripp | Archiv Blesku

Charles Tripp spatřil světlo světa 1855 v kanadském Woodstocku v Ontariu. Bez rukou. Už od dětství vyvíjel téměř nadlidské úsilí, aby překonal svůj nedostatek. A tak se brzy naučil používat své nohy jako ruce. Povzbuzován rodiči se naučil jíst a oblékat.

Barnum

Dokázal prsty u nohou uchopit tužku a psát. Dokonale také ovládal všemožné nářadí. Všichni mu radili, aby své schopnosti zpeněžil v cirkuse. A tak se v roce 1872 tehdy 17letý Charles vydal do New Yorku, kde ho zaměstnal promotér Barnum.

Láska

Procestoval s jeho show celý svět a pracoval nepřetržitě až do své smrti v roce 1939. V pozdním věku se oženil se svou láskou Mae. Neměli žádné potomky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi