Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hrobník skončil v hrobu, hodinu nemohl ven

Český hrobník Pavel Morávek skončil v hrobě stejně jako Rakušan. Při kopání ho totiž zastihl infarkt...
Český hrobník Pavel Morávek skončil v hrobě stejně jako Rakušan. Při kopání ho totiž zastihl infarkt...  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: Ladislav Leimer - 
30. března 2012
07:24

Kdo jinému sám jámu kopá, sám do ní padá“ je přísloví, které sedí více na ty, kdo škodí, než na hrobníky, kteří vykopávají pro nebožtíky místo posledního odpočinku. Pomocník hrobníka z jihorakouské obci Wies ale opravdu do hrobu, který sám kopal, spadl tak nešikovně, že hodinu nemohl ven.

Neštěstí se odehrálo tento týden, když hrobník s pomocníkem dokončili kopání hrobu. Ten měl však velmi nestabilní zem, proto pomocník seskočil z bednění do 1,5 metru hluboké jámy, čehož hned vzápětí litoval. Dopadl totiž tak nešikovně, že si zlomil krček stehenní kosti. V bolestech se pak svalil k zemi a naříkal, že nemůže ven. Hrobník, který sám kolegu zachránit nedokázal, zavolal lékaře a hasiče.

Záchranáři, kteří zrovna na hřbitov nevyjíždějí často, nejprve pomocníka stabilizovali a poté z žebříkových dílců vystavěli lešení, s jehož pomocí mohli zraněného z hrobu vytáhnout. Do nemocnice v jihoštýrském Deutschlandsbergu ho pak přepravil vrtulník.

Podobný případ se odehrál na začátku března i v Česku. Na hřbitově v Kostelci na Hané skončil pomocník hrobníka Pavel Morávek (54) v jámě, kterou pomáhal kopat. Skolil ho srdeční infarkt. Jeho kamarád byl ale naštěstí šikovnější než rakouský hrobník a z jámy ho dostal ven vlastními silami. Podle pokynů záchranky pak prováděl první pomoc, než pro muže přiletěl vrtulník, který ho přepravil do olomoucké nemocnice. „Za to, že jsem vstal z mrtvých, vděčím kamarádovi. Hroby ale už kopat nebudu,“ řekl Morávek Blesku.

komodor ( 30. března 2012 08:10 )

Jo celej zivot kopu hrob ja si celej zivot kopu hrob....

Zobrazit celou diskusi