Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jsou to ku*dy! To si myslí studenti o vládě!

Autor: ČTK, Kjos - 
29. února 2012
12:33

Tisíce mladých lidí daly najevo ministru Dobešovi a jeho kolegům ve vládě, co si o nich myslí v souvislosti s reformou vysokých škol. Poblíž pražského Rudolfina se sešlo asi 10 000 studentů a byli hodně slyšet. A rozhodně to nebylo žádné sametové žbrblání!

K Rudolfinu se kromě pražských studentů sjeli i vysokoškoláci z regionů, v průvodu došli k úřadu vlády. Už v úterý vyšlo v Brně do ulic asi 6000 mladých lidí. Demonstrovat se dnes bude také v Hradci Králové, Českých Budějovicích, Ostravě a Plzni.

Demonstracemi vyvrcholí takzvaný týden neklidu, kterým chce akademická obec přimět vládu k odmítnutí reformních zákonů o vysokých školách připravovaných ministrem školství Josefem Dobešem (VV). Jeho reformy podpořil premiér Petr Nečas (ODS). S transparenty jako "Dobeše do koše" zaplnil dav studentů náměstí Jana Palacha, z oken Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (UK) a Vysoké školy uměleckoprůmyslové visí transparenty proti reformě a zavedení školného.

"Ukradli nám reformu a naplnili ji vlastním obsahem," promluvil ke shromáždění prorektor UK Stanislav Štech. Pokud podle něho změny projdou, místo univerzit budou firmy, místo děkanů a rektorů manažeři a místo studentů klienti. Dav pak po cestě ke Strakově akademii skandoval:"když nechcete slyšet, nebudeme tiše". Na akci dohlížejí desítky policistů. Pražského protestu se zúčastnili i studenti z Brna, Ostravy, Zlína nebo Liberce. Celkem se do protestního týdne zapojily školy z 12 univerzitních měst.

Protest organizují studenti jednotlivých vysokých škol spolu se Studentskou komorou Rady vysokých škol a Iniciativou za svobodné vysoké školy. Kritikům reformy vadí kromě zavedení školného také změny v pravomocích vysokých škol. Do jejich řízení by nově mohli víc zasahovat podnikatelé nebo politici, kteří by seděli ve správních radách.

sigmae13 ( 3. března 2012 12:02 )

no nevím, nebyli to hlavně stiüdenti, kdo volili pravici, bambardovali Paroubka vejci a "přemlouvali bábu s dědou" ? Vždyť mají přesně to co chtěli..

gogo ( 1. března 2012 12:02 )

Za chyby se platí.. Někdy ta pokuta za naivitu má podobu školného ...

gogo ( 1. března 2012 12:01 )

Nenastavují žádné krky, chovají se hloupě, trapně až vulgárně. Nevědí co chtějí, ani proč se po ulicích a hospodách motají.. Toto není žádná demonstrace, toto je trapná šaškárna. Stejná jako je dnešní ministr školství Dobeš ...

salve4u ( 1. března 2012 04:25 )

Souhlasím se sheila16. Jo nechali se nachytat na volavky typu John a Schwarzenberg a zapoměli co tyhle stranické rychlokvašky (viz dříve strana zelených) dokáží.

luohrk ( 1. března 2012 03:28 )

Zobrazit celou diskusi