Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Plzeňská ostuda nekončí: Dobeš podržel právnickou fakultu nad vodou

Ministr Dobeš drží plzeňská práva nad vodou
Ministr Dobeš drží plzeňská práva nad vodou  (Autor: Blesk)
Autor: ČTK, Kjos - 
9. března 2012
10:38

Že je zdejší fakulta prolezlá skandály, mu nevadí. Ministr školství Josef Dobeš (VV) prodloužil Právnické fakultě Západočeské univerzity (ZČU) akreditaci do roku 2016. Bývalý ministr školství Ondřej Liška na něj kvůli tomu podal trestní oznámení.

Dobeš uvedl, že toto rozhodnutí má oporu v právních analýzách. Ministr tak jde proti stanovisku Akreditační komise, která škole neprodloužila akreditaci. Bývalý ministr školství, předseda Strany zelených Ondřej Liška, na Dobeše kvůli jeho rozhodnutí podal trestní oznámení za zneužití veřejného činitele.

Plzeňská práva měla původně skončit letos v červenci. Podle ministra ale nebyla jiná cesta, jak umožnit dokončení studia 1800 plzeňských studentů. "Je to vážná situace a Plzeň má co napravovat," uvedl Dobeš.

Navzdory skandálům, s nimiž se škola v minulosti potýkala, se současné vedení fakulty snaží napravit reputaci školy, řekl. "Není absorbční kapacita, jak poskytnout alternativu studentům plzeňské právnické fakulty," dodal. Studenti by v případě zániku školy museli dostudovat na právnických fakultách v Praze, Brně nebo Olomouci.

Dobešovo rozhodnutí vyvolalo potlesk plzeňských studentů, kteří se přišli na tiskovou konferenci podívat. Dav studentů také čekal na ministrův verdikt před úřadem. Rozhodnutí o prodloužení akreditace dnes Dobeš odeslal vedení Západočeské univerzity, nikoli zástupcům Akreditační komise. "Toto rozhodnutí nijak nezasahuje do kompetencí Akreditační komise," sdělil náměstek ministra pro vysoké školy Ivan Wilhelm.

Podle Akreditační komise ale ministr nemůže její rozhodnutí zvrátit. Komise původně škole prodloužila akreditaci do října, aby měli studenti čas uzavřít studium. Podle ministerstva ale bylo původní rozhodnutí formálně špatné, komise proto akreditaci nakonec neprodloužila a fakulta měla skončit už v červenci. Stanovisko komise zdůvodnila nedostatečným personálním zabezpečením fakulty, minimální vědeckou publikační činností a chybějícími granty.

andulaanca ( 17. března 2012 06:34 )

To přece není možné??? Ono se ví o svinstvu a podporuje se dál??? Ani Pospíšil nedokázal tuhle univerzitu zavřít. Kde to jsne???

gabi50 ( 9. března 2012 20:10 )

Nevím, proč to potřebujete vědět, je vám do toho hov..,ale dobře - bylo to ČVUT, čili zaměření technické. Stačí, nebo pořebujete přesně znát i konkrétní fakultu?

rudyptak48 ( 9. března 2012 17:57 )

K čemu pak jsou ty akreditační komise? Veškeré prověřování funkčnosti systému dostává od ministra Dobeše ne pohlavek, ale přímo kopanec do zadku. Proč tedy nezrušit veškeré ověřování jakosti dle ISO a také zrušit akreditace. Tento systém, který se po roce 1992 těžce rodil a nákladně budoval, a vynaložili se na něj značné peníze, je tímto rozhodnutím zbytečný. Zrušíme všechny naše odborníky, a budeme si je najímat za těžké peníze z EU. Bez kvality výrobků a služeb, to tady můžeme zabalit. Už nebudeme ani montážní halou EU. Pane Prezidente, tohle budete Dobešovi také tolerovat? Nebo se budete tvářit, že tomu nerozumíte?

buban ( 9. března 2012 17:33 )

pojdme spolu smutnit nad tim, ze soudruh V.H.nedostal zadnou cenu na vcerejsich "Andelech". Aspon tedy myslim, ze nedostal, jinak by tu o tom byly srdceryvne clanky

buban ( 9. března 2012 17:29 )

nejen nohsledove, ale sami rudosi, rozptyleni do vsech ostatnich partaji, nemeli zajem na reseni minulosti. To heslo naprosto zprofanovali. Vzpominam si, ze jeste asi tak 2-3 roky po te traparne byli celi pripos..rani z moznych nasledku, ale pak jim zas ta dr.zka narostla snad jeste vic. Vidim to u nas na okrese-vsechna podstatna mista jsou obsazena stale temi stejnymi "kadry"-akorat ze jsou narvani pod jinymi stranickymi vlajeckami. Idiot z VLKu sefuje socialce, byvaly sef OVKSC ma soukromou nejen trafiku...ne, nezavidim, teda ten majetek. Jen to svedomi...

Zobrazit celou diskusi