Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dobeš udělal pápá: 7 smrtelných hříchů ministra školství

Ministr školství Josef Dobeš rezignoval
Ministr školství Josef Dobeš rezignoval  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, map - 
22. března 2012
05:46

Ministr školství Josef Dobeš (47, Věci veřejné) se rozhodl rezignovat poté, co včera na vládě hlasoval proti návrhu, že letos musí v rozpočtu ušetřit 2,5 miliardy korun. Původně mělo jít o 4,5 miliardy. Podle ministra je ale i nižší varianta nepřijatelná a znamenala by okamžité snížení platů učitelů.

Vláda schválila, že resorty musí celkově »vázat výdaje« za 23,6 miliardy korun. Vázat výdaje znamená, že je resort může použít jen se souhlasem vlády. Dobeš vázání prostředků ve svém resortu označil za »drakonické«. V prohlášení, které poskytl jeden z jeho spolupracovníků, také uvedl, že snížení platů učitelů nechce ministr připustit. „Rozhodl jsem se tedy vyvodit osobní odpovědnost a rezignovat. Své rozhodnutí jsem učinil s plnou vážností,“ uvedl Dobeš v textu prohlášení.

 

 

1) Slabost pro podřízenou

 

Bývalá šéfka Dobešova kabinetu Jana Machálková si pod křídly svého nadřízeného žila jako v bavlnce.

 

V prosinci 2010, kdy vláda řešila škrty na další rok, měla třicetiletá kráska bez dostatečného vzdělání a praxe na výplatní pásce 145 tisíc! Dobeš za Machálkovou napsal i část diplomové práce.

 

2) Pochybné pardony univerzitám

 

Na Univerzitě Jana Amose Komenského, kde Machálková svou práci odevzdala, zjistila Akreditační komise vážné nedostatky a navrhla omezení studia. Ministerstvo školství ale poprvé v historii návrh zamítlo! Nedávno také Dobeš v rozporu s usnesením Ústavního soudu prodloužil existenci kontroverzních plzeňských práv.

 

3) Drahé rodinné fotografie

 

Dobeš je zřejmě velký estét. Dokazují to rodinné fotografie nebo snímky z kanceláře, za které utratil neuvěřitelných 70 tisíc korun! Ne ale ze své kapsy, desítky tisíc putovaly z erárních peněz. Závratnou částku zaplatil ze svého až v okamžiku, kdy ho formální šéf VV Radek John vyplísnil jako malého kluka.

 

4) Ohrožené miliardy a personální čachry

 

Opravdu draho může přijít Českou republiku Dobešova neschopnost při čerpání evropských dotací. Ministerstvo by kvůli chybám mohlo přijít až o 53 miliard z eurofondů. Jedním z důvodů může být i fakt, že Dobeš stále nemohl najít správného šéfa eurofondů – jejich trvanlivost byla průměrně 3,5 měsíce. Ministr jich ve funkci spotřeboval šest.

 

5) Kryl záda Bátorovi

 

Největší poprask v personálních změnách na školství způsobil jednoznačně Ladislav Bátora.

 

Ten dřív kandidoval za nacionalistickou Národní stranu, jako obyčejný úředník ministerstva pozurážel několik ministrů a odešel až poté, co kvůli němu málem padla vláda. Dobeš ho ale bránil do posledního dechu.

 

6) Puritánství a nacionalismus

 

Dobešovy přešlapy často přesahovaly rámec osobních kiksů. Posměch i nadávky od učitelů si vysloužil například za svůj zarputilý boj proti zavedení sexuální výchovy do škol. Puritánský ministr se naopak zarputile snažil prosadit do učebních osnov nesmyslnou výchovu k národnímu sebevědomí.

 

7) Přestávky a polévky

 

Mezi další kuriózní nápady z Dobešovy dílny patří třeba ten zkrátit dětem přestávky mezi vyučovacími hodinami na 5 minut a na oběd jim dát jen půl hodiny. To nakonec Dobeš odpískal. Další úlet mu ale vyšel. Určuje, že součástí oběda je kromě hlavního jídla i polévka. Někde kvůli tomu zdražily obědy.

milan1959 ( 22. března 2012 13:38 )

Škoda. Odchází nejlepší ministr školství od II. světové války. První, který pracoval a chtěl zlepšit tristní úroveň našich škol.

hejhej ( 22. března 2012 11:49 )

Kdyby šlo o vládu rozpočtové zodpovědnosti,ton) museli vrátit ty miliardové přehmaty.Pak by v našem státě nebyla žádná finanční krize.Ale ti zloději se budou stále navzájem krýt.Nejlépe je nejít k žádným volbám,vykašlat se na politiky a byla by vláda odborníků na takových nul,jako je Dobeš.

znojmacka ( 22. března 2012 11:36 )

nejlepší, jo.. Dobeš byl ministr typu: " odvolávám, co jsem odvolal, slibuji, co jsem slíbil..

znojmacka ( 22. března 2012 11:29 )

Kalousek si asi namíchal elixír mládí a nesmrtelnosti.. elixír působí téměř dokonale, jen to krytí šedin je omezeno.. proto je na místě závidět Paroubkovi tmavou kštici

znojmacka ( 22. března 2012 11:24 )

Jsem zvědavá, jak dopadnou ty "jeho" eurofondy.. a termín s rezignace s tím spojenej měl shodou okoloností taky do konce března, že? Dobeš ze sebe pochopitelně radši udělá obětního beránka a téměř mučedníka, když by stejně kvůli svý neschopnosti byl i ke stejnýmu datu- byl sejmut.. ( a vůbec bych se nedivila a jsem o tom já osobně přesvědčená, že TOHLE bylo předem domluveno s celou koalicí jako taktika "nouzovýho východu" , když to Dobešovi s eurofondy neklapne). Na podobný kličky a maškary se připravte tak půl roku před řádnýma volbama, to se bude celá koalice a zejména věci vych.cané předhánět v tom, KDO ze sebe udělá hrdinnýho mučedníka a najednou "svrhne" vládu a budou doufat, že jim na to lidi zase skočí.. A JÁ JEN DOUFÁM, ŽE UŽ NESKOČÍ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa