Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

První Kalouskovo plus: Vyštval neschopného Dobeše

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. března 2012
11:45

Kopl si do politické mrtvoly. Do odcházejícího ministra školství Josefa Dobeše (VV) se totiž pořádně opřel Miroslav Kalousek (Top09). Označil ho za neschopného politika, který vlastně neudělal nic správně a na ministerstvu neměl dávno co pohledávat.

Dobeš pro změnu Kalouska nařkl, že ho k demisi chtěl vyprovokovat a navíc Kalousek prohlásil o českých učitelích: Jsou nejlínější v Evropě.

Ministr Dobeš sice předá svou demisi premiéru Nečasovi patrně již dnes, oficiálně však v úřadu skončí až 31. března. Jeho nástupce ještě není známý, je však jisté, že bude muset akceptovat škrty v rozpočtu pro ministerstvo školství.

"Do 31. března máme čas na standardní jednání uvnitř strany i s premiérem Nečasem," sdělila Právu místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake. "Kandidátů máme několik. Jde třeba o místopředsedkyni Dagmar Navrátilovou, která je členkou sněmovního školského výboru, nebo o místopředsedu Milana Šťovíčka, který je také pedagogem."

Dobešovu odchodu však předcházelo pořádně vyhrocené jednání vlády. Křičelo se, hlasy zvyšovali premiér Nečas i ministři Dobeš a Kalousek. Toho odcházející ministr školství dokonce nařkl, že ho chtěl k demisi vyprovokovat.

Kalousek: Dobeš je naprosto neschopný

"Pravým důvodem odchodu pana Dobeše je jeho neschopnost, on na ministerstvu neměl dávno co dělat," pokračoval Kalousek v ostrém tónu proti Dobešovi i v rozhovoru pro deník Právo.

Ministra financí prý rozhodně nepřekvapilo, že Dobeš rezignoval. Byl totiž pod tlakem, za který si však mohl ministr školství jedině sám. "Někomu se práce daří, někomu nedaří. On byl pod tlakem toho, jak se mu práce nedařila," dodal Kalousek na adresu Dobeše, který se potýkal především s problémy v oblasti čerpání eurodotací. Hodně přetřásaná pak byla také diskutabilní školská reforma, kvůli které proti Dobešovi protestovali i vysokoškolští studenti.

Dobešovi se nedlouho před odchodem nelíbily Kalouskovy škrty pro školství. Kalousek však Dobešovo rozčilování bere jen jako výmluvy: "Lidsky chápu, že ministr, který neuspěl vůbec v ničem, ke svému odchodu hledá objektivní důvody," přidal Kalousek a dodal: "My jsme se mu ty objektivní důvody také snažili poskytnout. Rozpočtová debata je ideální příležitostí. Pan ministr bohužel nepochopil, že dostal příležitost a potřebuje urážet všechny kolem sebe."

Hádali se: Máme nejlínější učitele v Evropě?

Kalouska však Dobeš nařknul také z toho, že o českých učitelích prohlásil  "Máme nejlínější učitele v celé Evropě."

Kalousek to rezolutně odmítá a považuje za Dobešovu lež. "Jen jsem řekl, že máme jeden z nejnižších úvazků učitelů. Nejde o to, že by byli učitelé líní," dodal Kalousek s odkazem na vyhlášku ministerstva školství, která předepisuje učitelům 22 hodin týdně, zatímco v Evropě je běžných 26 - 28 hodin týdně.

cat99 ( 26. března 2012 07:48 )

Někdy maji ty zlodějské hovada i křívé huby!

cat99 ( 26. března 2012 07:47 )

Kradousek a celá zlodějská vláda v čele s tuneldědkem patří okamžitě za katr !

gogo ( 24. března 2012 10:08 )

A co jinak chlapečku ? Všichni doma zdrávi ?

gogo ( 24. března 2012 08:03 )

Jeden prohnilý vyhnal jiného prohnilého... A my tomu snad máme tleskat ... Z hromady hnoje byla odstraněna jen jedna kupka ...

libor123 ( 24. března 2012 06:54 )

Jo jo naprostý souhlas. Napřed naslibují a potom skutek utek a lidi jsou hloupí že je volí znovu. Ale nějak mě v té zprávě chybí, kdy odejde Kalousek všehoschopný ale nějak neumějící počítat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa