Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dobeš chystá seriál o slavných Češích: Kam poteče 193 milionů?

Dobeš si vymyslel televizní a rozhlasový seriál o velkých Češích za 193 milionů
Dobeš si vymyslel televizní a rozhlasový seriál o velkých Češích za 193 milionů  (Autor: Archiv Blesk)
Autor: jos - 
31. ledna 2012
12:13

Když v něčem figuruje ministr školství Josef Dobeš (VV), tak to zavání průšvihem. A když se v nějakém projektu točí bezmála 200 milionů, hned je tu důvodné podezření na tunel. Seriál o slavných Češích bohužel zřejmě nebude výjimkou.

Na čtrnáctidílný seriál Češi v Evropě hodlá ministr Dobeš použít peníze z fondu Evropské unie. Evropská komise se obává, že jde o velmi sporný projekt. Z Bruselu také zaznívají hlasy, že Dobeš je nekomunikativní a peníze užívá svéhlavě.

"Ten projekt má obrovský korupční potenciál. Dobeš jednoznačně dokázal, že nedokáže správně administrovat evropské fondy," kritizuje v deníku Právo ministra Dobeše šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Nejvyšší část financí spolykají různé analýzy a návrhy podkladů. Na těch by se měla podílet řada subjektů, jejichž odměny jdou do milionů. To je v přímém rozporu s politikou Evropské komise. "Příjemci peněz mají být konkrétní lidé, ne mediální společnosti," rozčiluje se zástupce Evropské komise Aurelio Cecilio.

A co chce Dobeš žáky 2. stupně základních škol a studenty nižších ročníků víceletých gymnázií pomocí 14dílného televizního seriálu a stejně dlouhého rozhlasového pořadu učit?

"V jednotlivých hodinových dílech budou ukázána místa Evropy, na kterých zanechali Češi významné stopy (např. Lucembursko, Holandsko, Německo, Švédsko atd.)," píše se anotaci plánovaného projektu.

Nic nového pod sluncem?

Bude se tak dít skrze osobnosti, které by žáci těchto ročníků měli již dávno znát, popřípadě se o nich dovědět v rámci základních osnov dějepisu. 14 dílů bude vyčleněno Přemyslu Otakaru II., Karlu IV., Janu Husovi, Janu Žižkovi z Trocnova, Jiřímu z Poděbrad, Janu Ámosu Komenskému, Albrechtu z Valdštejna, Janu Jeseniovi, Janu Evangelistovi Purkyněmu, Alfonsi Muchovi, Bedřichu Smetanovi, maršálovi Josefu Václavovi Radeckému z Radče, Tomáši Baťovi či generálu Františku Fatlovi.

Jakmile seriál proběhne televizí a rozhlasem, bude k dispozici školám a bude vyvěšen také na internetový portál, jehož zřízení a správa je dalším milionovým bodem projektu.

Co si o projektu myslíte? Je nutné, aby žáci dostali tuto interaktivní pomůcku, když stejný materiál mají popsaný v učebnicích, nebo se jedná o další šolich z ministerstva školství, který má odčerpat evropské peníze správně voleným subjektům?

Váš názor nás zajímá, pište do diskuze pod článkem.

jana999 ( 1. února 2012 18:12 )

takový seriál je dávno natočen, dávala ho čt a můžete se všechny díly koupit na DVD u ČT kavčí hory za 2000 Kč a nepotřebujete vyhazovat miliony,

sakra ( 1. února 2012 10:37 )

Dobeši jdi už opravdu do hajzlu! Tohoto neumětela je lidé skutečně třeba nakopat do zadku a vyhnat od koryta!!!

japome ( 31. ledna 2012 21:03 )

senzibilkaa ( 31. ledna 2012 20:19 )

mohly

senzibilkaa ( 31. ledna 2012 20:19 )

jestli Vás náš názor zajímá, tak tady je: Myšlenka to není špatná, v dnešní době moc rodičů děti nevede k četbě knih. Na základě filmového zpracování, by děti nějaké povědomí o české historii mohli získat. Pro některé přijatelnějším způsobem, než z neoblíbených učebnic. Ale to je asi tak vše. Ne za takové peníze, ne v tak neprůhledném prostředí, ne za éry Dobeše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa