Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Studenti převlečení za Dobeše vyhodili z okna 90 melounů

Autor: ČTK, ljš - 
19. ledna 2012
18:04

S velmi originálním protestem přišli studenti Karlovy univerzity, kteří ve středu odpoledne, v maskách s fotografií ministra Dobeše, vyházeli z oken právnické fakulty 90 melounů. Ty mají představovat 90 milionů korun, které stála  příprava, podle nich nekvalitního, vysokoškolského zákona.

Návrh vysokoškolské reformy podle studentů a mnoha pedagogů omezuje akademické svobody ve prospěch politiky a byznysu. Akce předcházela akademickému shromáždění univerzity v budově právnické fakulty, na kterém se sešly stovky studentů a pedagogů.

"Chceme protestovat proti návrhu, který předpokládá omezení samosprávy vysokých škol. De facto by to znamenalo podřízení vysokých škol vládě, politikům a byznysu," řekl novinářům jeden z organizátorů happeningu Marek Hilšer z 1. lékařské fakulty. Oddělil přitom tuto problematiku od otázky zavedení školného na vysokých školách.

Rektor půjde na kobereček

Šéfové akademických senátů vysokých škol už počátkem ledna vyzvali k peticím, rezolucím, demonstracím, a dokonce stávce. Hampla si chce kvůli dnešní akci pozvat na kobereček ministr školství Josef Dobeš (VV), rektor podle něj podněcuje k sociálním nepokojům. Studenti se naopak netají tím, že chtějí dosáhnout ministrova odvolání.

Podle šéfa univerzity návrhy směřují k demontáži autonomie vysokých škol. "Jsme zvyklí, že když se v předvolebním boji mluví o vysokoškolském vzdělání, nemyslí se napravení hrubého podfinancování, ale to, že se nám řekne, jak to za méně peněz dělat líp," uvedl dnes na shromáždění Hampl. Řekl, že se obrátí na legislativní radu vlády, která návrhy z dílny ministra Dobeše nyní posoudí. Rektor věří, že právě tlak studentů a jejich škol by mohl situaci ještě změnit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mjenkee ( 21. ledna 2012 00:52 )

Jsi primitiv...

mjenkee ( 21. ledna 2012 00:52 )

Taky jsem se nad tím pozastavil... Já myslel, že jsou to vysokoškoláci, inteligenti... a zatím se jedná jen o přerostlé děti... Prý nás má tahle generace jednou živit... Fuj, nechci. Neváží si ani jídla...

sakra ( 20. ledna 2012 09:36 )

Mládeži vystartujte a smeťte tu bandu a vyžírků. To už fakt není možné co se v tomto státě děje.

hauptman ( 20. ledna 2012 09:02 )

Po vyhodnocení celé situace mě to připomělo situaci z padesátých let,kdy jsme jako studenti měli majálesový průvod jehož motivem byl vývoj školství do doby kamené.My jsme representovali středověk.Na alegorickém voze byl kůl a u něj provazy přivázaný kolega,nad ním nápis"akademická svoboda!"Dále pak mniši s transparentem"prodáváme odpůstky" a držíc v ruce faksimile legitimací pol.strany.Samozřejmě to neuniklo pozornosti jisté organizace. Důsledky pochopitelně odpovídaly tehdejší době a poměrům.Až na ty tehdejší represe mě to něco opět připomíná.V tehdejší době byl min.školství tuším soudruh Kahuda. Je mě přes 70 let a jímá mě smutek,že diletantismus prožívá opět svou renesanci.

mathony ( 20. ledna 2012 08:28 )

ze školství udělal za svou eru takový bordel že se to nedá nazvat jinak a pořád se drží tak je dobře,že se študáci do něj pustili ale on je někdo musel sponzorovat protože 90 melounů muselo v tomto období stát pěknej balík tak by bylo dobře vědět kdo za tím stojí a jestli bude mít páky i na to aby ten krypl zmizel

Zobrazit celou diskusi