Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Véčkaři kývli na církevní restituce a Nečas zachránil Dobešovi krk

Autor: ČTK, jos - 
11. ledna 2012
09:39

Vláda dnes schválila zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi. Hlasování bylo jednomyslné, pro církevní restituce zvedli ruku i ministři za Věci veřejné, kteří s podporou dříve váhali. Lidovky.cz uvedly, že Véčkaři zákon podpoří a Nečas jim na oplátku podrží v křesle ministra Dobeše.

Podle návrhu zákona, který vychází z loňské dohody tří vládních stran se 17 českými církvemi, vyplatí stát církvím v od roku 2013 za třicet let 59 miliard korun. V úvahu má přitom být brána inflace. Celkově by se tak mohla vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun.

Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu. Cílem majetkového vyrovnání je i ukončení státního financování církví. Přechodné období před odstřihnutím financování církví od státního rozpočtu by podle dohodnutých předpokladů mělo začít v roce 2013 a trvat 17 let.

Podobu majetkového vyrovnání s církvemi ostře kritizuje levicová opozice, která se k zákonu nyní bude moci vyjádřit v Poslanecké sněmovně i v Senátu. Také většina občanů ČR, podle průzkumů okolo 70 procent, si myslí, že stát by církvím majetek neměl vracet.

Se zákonem, který vláda projednává od loňského roku a několikrát diskusi přerušila, měla problém i nejmenší vládní strana Věci veřejné. Její zástupci si v minulých dnech stěžovali, že není jasné, odkud státní kasa vezme po dobu třiceti let dvě miliardy korun ročně.

Vztahy mezi stranami se pak vyostřily natolik, že v pondělí na jednání K9 pohrozil premiér Petr Nečas (ODS) tím, že ministry, kteří by pro majetkové vyrovnání s církvemi nezvedli ruku, z vlády odvolá. Znamenalo by to faktický konec nynější vládní koalice.

Dobeš se zachránil a pak přemluvil kolegy

Server Lidovky.cz uvedl, že zákon prošel díky zákulisní dohodě, ve které se hrálo o hlavu rozporuplného ministra školství Josefa Dobeše.

Premiér Nečas má podpořit Dobeše při jeho problémech s čerpáním peněz z eurofondů, oplátkou za to Dobeš přesvědčil své stranické kolegy, aby přestali dělat problémy se schvalováním církevních restitucí.

dobrotka ( 12. ledna 2012 19:53 )

A jak, jak proboha bys to udelal? VSICHNI vime, ze VSECHNY strany jsou spatne. KOHO volit?????Jaka je nabidka???? ODS, TOP09, CSSD, VV, KSC, Zeleni. VSECHNO STEJNI SMEJDI!!!!! Tady NENI KOHO VOLIT!!!!!!!!!!!!!

01380138 ( 12. ledna 2012 14:32 )

to bylo kecí že nekývnou ale jako vždy se nic nemění jsou to jen hraboši a ty je třeba vyplenit

rudyptak48 ( 12. ledna 2012 13:10 )

VZÁJEMNĚ SI ZACHRAŇUJÍ SVÝ DOBŘE PLACENÁ KORYTA.... tak se mi zdá, že ty spory schválně vyvolávají, aby je mohli vzápětí řešit. Tím vytěsňují útoky zvenku. PYROMANAN HASIČEM.

husqarnowicz ( 12. ledna 2012 09:20 )

Je to jen jeden z mnoha neuvěřitelných počinů téhle odporné asociální vlády. Lidské tragédie nezaměstnaných jim jsou fuk, nikdy zde nebylo díky bezuzdnému řádění vlády tolik zoufalých lidí bez jakékoli perspektivy obratu k lepšímu, ale zločinnému spolčení církevních pijavic se nestydí narvat do chřtánu miliardy a ještě mají tu drzost tvrdit, že to občané nepocítí. To vše za neustálého utahování opasků, zdražování všeho kromě práce, zvyšování daní a zavádění dalších nesmyslných poplatků, které pocítíme všichni až na horních deset tisíc.. Teď ještě zbývá odškodnit henleinovce a sudeťáky, a omluvit se okupantům za sabotáže a další odpor na území protektorátu, které okupační moci přece způsobily rovněž ekonomické ztráty, a vyplatit i jim náhrady..

dobrotka ( 12. ledna 2012 07:42 )

Barta mu vymyl mozek Ale to ho neomlouva

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa