Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Duka o tajné schůzce na arcibiskupství: Na Véčkaře jsem netlačil

Pražský kardinál a primas český Dominik Duka se ve čtvrtek účastnil semináře o církevní turistice
Pražský kardinál a primas český Dominik Duka se ve čtvrtek účastnil semináře o církevní turistice  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: Ondřej Požár - 
13. ledna 2012
11:36

Kardinál Dominik Duka (68) poodkryl detaily tajného večerního setkání na pražském arcibiskupství, jež zprostředkoval Jiří Čunek, mezi ním a Věcmi veřejným. Jak probíhal boj o církevní restituce.

Čerstvě jmenovaný kardinál to pro Blesk.cz řekl ve čtvrtek na veletrzích cestovního ruchu GO a Regiontour na výstavišti v Brně, které coby nejvyšší český katolický hodnostář v premiéře zahajoval. A odpoledne se tam účastnil i workshopu k církevní turistice.

Čím jste na tajné schůzce na arcibiskupství přesvědčil šéfy Věcí veřejných, aby ve vládě kývli na restituce církevního majetku?

Já jsem je nemusel přesvědčovat. Spolu s Joelem Rumlem jsme si s Věcmi veřejnými vysvětlili celou problematiku. Oni nám vysvětlili své pozice a rozešli jsme se s tím, že oni věc zváží.

Co říkáte na to, že VV na restituce nakonec kývly?

To by měli říct spíš oni. Řešení situace kolem restitucí není ideální. Je to kompromis, který podle mého soudu odpovídá situaci, vzájemné toleranci a spoluzodpovědnosti. Jsem přesvědčený, že na tom budou všichni profitovat.

Takže se nakonec prolomily ledy?

Myslím si, že se vytvořila určitá důvěra mezi všemi zastoupenými církvemi, židovskými obcemi a Svazem měst a obcí, Agrární komorou a sdružením soukromě hospodařících zemědělců, takže to vidím jako řešení, které by mohlo být společensky přijatelné.

Bude mít katolická církev dostatek zodpovědných lidí, kteří se budou o vrácený majetek starat a hospodařit s ním?

My pracujeme, máme určité databanky. Až zákon projde parlamentem, můžeme vyhlásit výběrová řízení či konkurzy. Věřím, že po dvaceti letech vyrostla nová střední generace, která má určité zkušenosti. Pro většinu lidí, kteří už teď hospodaří třeba s církevními lesy, se nic nemění a v církevní správě zůstanou. Hospodaření s církevním majetkem nebude součástí vedení diecéze, budou to určitě samostatné jednotky.

kung-fu-jane ( 15. ledna 2012 00:45 )

"Zlořečený je ten, kdo pro skývu chleba opustí pravdu..." (Mistr Jan Hus)

rudyptak48 ( 14. ledna 2012 20:24 )

O jaké suverenitě mluvíš, cyrilko? Tu jste už ztratili v EU. Maďaři vám co nevidět, přejmenují všechny názvy obcí. Z vašich TV médií je vidět, jak jste všichni spokojeni. Samé stupidní zábavní pořady, každý si tam hraje na honóru, a zanedlouho budet mít opět holé zadky.

cyrilko ( 13. ledna 2012 19:25 )

Je mi smutno, že váda podrazila svojich občanov a chce odovzdať majetok cudzej štátnej moci. To že sa to podarilo RKC na čele s Dominikom Dukom bolo aj Vatikánom patrične už ocenené povýšením Duku za kardinála. Tak ako v Čechách RKC sa stará len o majetky , rovnako tak aj na Slovensku, kde jej metastázy prenikajú až do vlády a parlamentu. Štátnou zmluvou s Vatikánom Slovensko stratilo svoju štátnu suverenitu, pretože Vatikán môže v parlamente vetovať hociaký zákon. Nedovolte, aby takúto zmluvu ČR podpísala s Vatikánom a robte všetko pre to, aby zákon o reštitúciach nebol v senáte a snemovni prijatý. Nedovolte aby vyžratí Dominikovia dukovia zasahovali do politiky ČR!

tonka27 ( 13. ledna 2012 18:39 )

Zrovna na panu kardinálovi je vidět, jak žije v pokoře a odříkání. Ten lalok mu vyrstl ze soustavných modliteb a půstu. Katolická církev jsou zloději, manipulátoři a mafie.

reeh ( 13. ledna 2012 17:00 )

John to pojal po svém.......... http://vtipy.netroof.eu/item/6755/spekulant/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa