Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Protest v Brně: Proti Dobešovi a reformě vyšlo pět tisíc studentů

Studentská demonstrace v Brně.
Studentská demonstrace v Brně.  (Autor: ČTK)
Autor: Gabriela Peringerová - 
28. února 2012
22:26

V čele s traktorem značky Zetor vyšli do brněnských ulic vysokoškoláci. Protestního pochodu proti reformě vysokých škol, podle návrhu ministra Josefa Dobeše se zúčastnilo přes pět tisíc lidí.

Akci organizovala iniciativa Brno za svobodné vysoké školy, která spojila šest brněnských univerzit. „Protestním pochodem chceme sdělit naše stanoviska veřejnosti a apelovat na vládu, aby odmítla reformní zákony a vrátila je zpět do projednávání s odbornou veřejností," uvedl předseda studentské komory akademického senátu Masarykovy univerzity Zdeněk Ručka.

Trasa vedla přes náměstí Svobody do Kounicovy ulice, kolem Filosofické fakulty v ulici Arna Nováka a pak přes Českou ulici zpět na náměstí Svobody. Protestující například v jeden okamžik zaplnili téměř kilometr dlouhou ulici Kounicova a na mnoha místech zastavili dopravu v centru Brna. V České ulici se na desítky minut úplně zastavily tramvaje.

„Protest proběhl v klidu a bez větších problému. Přestože se ho zúčastnilo dvakrát víc lidí, než jsme předpokládali,“ uvedl mluvčí brněnské policie Pavel Šváb.

To, že studenti vyšli do ulic se ale nelíbí prezidentu Václavu Klausovi. Kvůli probíhajícímu Týdnu neklidu zrušil svoji přednášku na Ekonomicko-správní faktultě Masarykovy univerzity. „Vyplývá to z dopisu rektorovi Mikuláši Bekovi,“ uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.  Podle Klause má Týden neklidu na půdě Masarykovy univerzity extrémní průběh a proto do Brna nepřijede. „Nemám v úmyslu utkávat se s lidmi, kteří nestojí o akademickou diskusi a kterým jde výlučně o nátlakovou politiku. Proto se omlouvám, do Brna nepřijedu. Nemám v úmyslu poskytovat záminku pro laciné politické útoky," stojí v dopise od Klause.

Klaus považuje reformu školství za nevyhnutelnou. Nevyloučil přitom, že by se v budoucnu rád debaty s pedagogy a studenty účastnil, ovšem za jiných podmínek.

ph5cela5 ( 2. března 2012 11:54 )

Adi jste mě milá slečno nebo paní špatně pochopila, třešnička na dortu to bylo myšleno tak, že je to věc, která je pomyslně na vrcholu pyramidy všech reforem, pokud nefungují správně ty spodní složky, težko budou fungovat ty horní. Každý jsme jiný, ale já osobně bych nerada šla do života s dluhem na krku to za a) a za b)kdybych si mohla byt jista, ze takovou praci sezenu, tak by mi to asi nedelalo problem,ale je jina situace a velka nejistota, co se zamestnanosti tyce, takze si myslim, ze kdyby to takhle bral kazdy, polovina by nebyla schopna pujcku splacet a pri tom se udrzet na nejake urovni vysokoskolsky vzdelaneho cloveka. Nepochybuji, ze jako vysokoskolacka jste si asi vsimla, ze dnes je jina situace nez pred sesti lety... Jak uz jsem rekla,skolne ma sva pro a proti a jsem chopna akceptovat vsechna pozitiva a tudiz nemohu rict, ze jsem odpurce skolneho. Ja se povazuji za odpurce skolneho v takove forme, v jake bylo navrzeno, projednano a predlozeno a jsem proti skolnemu v takovem systemu, jaky je v ČR....

bjutifl ( 29. února 2012 13:44 )

Jestli je podle tebe školné jenom třešnička na dortu, tak nevim proč se kvůli třešničce tak čílíš. Podle mě tu školné na vejšce mělo bejt už dávno. Já vejšku dodělala před šesti lety. Pro třetinu těch, co tam byli to byla jenom zašívárna a nikdy jí neplánovali dokončit. Věčný studenti, flákači A spousta ĺidí se skutečným zájmem studovat a vystudovat se tam kvůli nim nedostala. Školný tohle srovná. Ten kdo skutečně má na to udělat vejšku má i na to najít si práci a půjčku hravě splatit. Já si práci našla hned a v podstatě hned jsem z ní byla schopná splácet hypotéku a další půjčku. V pohodě se to dá utáhnout i teď s dětma.

ph5cela5 ( 29. února 2012 13:03 )

sice je běžné, že se všude ve světě platí školné, ale také je běžné, že jejich ekonomická i hospodářská vyspělost je na jiné úrovni. Pokud se chce vláda pouštět do takových třešniček na dortu a podobných ozdobných reforem, měla by nejdříve zvládnout základní principy fungování státu, bez toho jsou všechny plánované reformy, zcela směšné. Ať si mluví každý sám za sebe, spot k přemlouvání volby pravice, moderováný Issovou a Mádlem, je čistě jejich osobní věc a nemluví za všechny studenty, proto nechápu argumenty tohoto typu. Namísto toho, aby nás veřejnost podpořila, když už se něco děje, tak nám jenom podkopává nohy. Vždyť to není jenom o školném, je to o nefunkčnosti a neprůhlednosti přerozdělovacího systému, který se týká každého z nás.

e.44 ( 29. února 2012 11:19 )

Hmmm, tak milí študáci, teď už budete muset Dobeše sejmout úplně. Když už jste do toho rejpli a když se vám nelíbí všude ve světě běžné školné, navíc s výhodnou půjčkou, tak na vás místo něj vymyslel zápisné na každý semestr bez půjčky placené hezky na dřevo.

guli ( 29. února 2012 09:02 )

Proč si studenti stěžují? Vždyť přemlouvali bábu, no tak se jim to povedlo a vyhráli ti který podporovali. Co se jim nelíbí???

Zobrazit celou diskusi