Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odposlechy korupce: Něco mu šoupni, je zlitej jak kráva, udělá všechno

U krajského soudu v Ústí nad Labem se momentálně řeší případ korupce státního úředníka Kušnierze, který dohlížel na rozdělování eurodotací. Odposlechy z rozhovorů s jeho kamarády nápadně připomínají kauzu \\\"Ivánka\\\" Horníka
U krajského soudu v Ústí nad Labem se momentálně řeší případ korupce státního úředníka Kušnierze, který dohlížel na rozdělování eurodotací. Odposlechy z rozhovorů s jeho kamarády nápadně připomínají kauzu \\\"Ivánka\\\" Horníka  (Autor: Archiv Blesku, Profimedia.cz)
Autor: simao, Kjos - 
27. února 2012
13:10

Ten slang plný sprostých slov již známe z fotbalové kauzy Ivánku kamaráde. Teď je to tu opět. V hlavní roli je bývalý šéf dotačního úřadu v severních Čechách Petr Kušnierz. Krajský soud v Ústí nad Labem prošetřuje zpronevěru evropských dotací.

Až do svého zatčení v roce 2011 působil Petr Kušnierz ve funkci šéfa regionálního operačního programu Severozápad a pod jeho dohledem se přerozdělovaly evropské dotace. Svěřené miliony však zřejmě netekly jen do schválených projektů.

Kušnierz prý nasliboval finanční pomoc řadě podnikatelů, především při výstavbách hotelů, či fotbalovému klubu v Jirkově-Ervěnicích. Za přijímání úplatků mu nyní hrozí až 12 let vězení. Z každé dotace si měl navíc údajně brát i "desátky".

Kušnierz předtím působil v roce 2009 i na ministerstvu zemědělství, kam si ho vytáhl tehdejší ministr Petr Gandalovič do pozice ekonomického náměstka.

U soudu se však celou dobu hájí a tvrdí: "Jsem nevinen." Odposlechy z jeho telefonu se však nyní předčítají v ústecké soudní síni. A padají v nich hotové perly. Ivánku, kamaráde 2 jak vyšité.

Udělej to tak, že to bude 8,5 a milion půjde do p****e

Soudní přepisy z rozhovorů mezi státním úředníkem Kušnierzem, kamarádem Petrem Poláčkem a členem fotbalového klubu v Jirkově Šístkem zveřejnily Lidové noviny.

I. Odposlech:

Poláček (radí Šístkovi s dotacemi): Udělej to tak, že to bude 8,5 a milion půjde do p...e.

II. Odposlech:

Poláček (volá Kušnierzovi): Jedem lejt. Bude tam ten, jak jsem ti říkal. Kušnierz: Lukáš (Šístek). Poláček: No jo, říkal jsem mu, ať ti něco připraví.

III. Odposlech:

Poláček: Přijede Petr (Kušnierz), proto ti volám, šoupni mu něco do kapsy. Šístek: Ještě se nic neudělalo... Uvidím, desítku nebo dvacítku. Poláček: Stačí dvojka, je to jen všimný.

IV. Odposlech:

Poláček (po společné akci): No, ty v..e, my vypadali. Šístek: Dva dny se klepu. Poláček: Včera jsme měli oslavu, klukovi bylo 18 a já tam, ty v..e, popíjel vodu. Ty v..e, já blil celou cestu z Chomutova do Mostu. Šístek: Já blil pětkrát, hodně dobrej večírek. Poláček: Péťa (Kušnierz) byl vožralej jak kráva s tou holkou, byl za ní na pumpě... To úplně stačí, von všechno udělá, neboj.

Jenže Kušnierze zatkli v březnu 2011 policisté v Brně. V hotelu a po boku milenky Brigity J., se kterou se seznámil právě na inkriminovaném večírku. Během procesu pak vyšlo najevo, že s Poláčkem spolupracoval při přerozdělování dotací pravidelně.

Poláček to potvrdil i v textové zprávě, adresované své milence. Oznamoval jí, že jede do baru s Kušnierzem a tudíž se nedostaví. "Tak to nebudu moct u tebe spát." Na její výtky, že pořád jen slibuje a nic s ním není, vysvětluje: "Mě ale ten pán živí, jestli tě to zajímá."

Podojíme chomutovskou kravičku

Poláček a Kušnierz spolupracovali také v případě podnikatelů Mikeše a Pucholtové. Mikeš chtěl vybudovat penzion z bývalého kravína, Pucholtová pak hodlala vystavět ubytovací zařízení na novém místě, což však zkomplikovali ochránci přírody - kvůli hnízdišti ptactva.

Poláček: Číslo účtu máte? Mikeš: Mám. Poláček: Tak to tam složte. Mikeš: Já už bych chtěl mít klid. Poláček: Vždyť ho máte pořád. Mikeš: Já mám spíš problém s Kušnierzem. Chtěl bych to slyšet od něj, že mi nebude házet klacky pod nohy.

Právě z plánované pomoci podnikatelce Pucholtové pochází další přepisy rozhovorů a sms. "Podojíme chomutovskou kravičku, která mléko dává," psal Poláček Kušnierzovi a později naznačil: "Baba by šla střelit za víc." Jenže v tomhle se přepočítali. Projekt se zadrhl a Pucholtová chtěla dělat rozruch. Do celé akce byl zapojen i majitel heren a barů Švec.

Švec: "Pravda je, že to pořádně neudělal, bylo to takový kostrbatý, chlupatý." Poláček: "Peníze se vzaly, nikdo nic nedělá." Švec: "Péťa (Kušnierz) nic nedělá a d....l papíry. Nějaký vyj....ý ptáci, to byla jeho jediná práce." Poláček (dal najevo své rozhořčení nad Pucholtovou): "Já ji m...m. Švec: Já ji taky m....m. Poláček: "Já ji m...m, já ji p...m do huby, já ji s..u. Jestli je to všechno v k...ě, tak ať si to jde vyřídit s Péťou (Kušnierzem).

jiznicechy ( 29. února 2012 14:28 )

Co by se také mělo stát? Pokud budou svědci, tak je ještě zažaluje, jako Čunek sekretářku a bude

fantom08 ( 28. února 2012 12:48 )

srabe... před nimi děláš podělanou rohožku, ale tady pěkně za zády je pomlouváš. Typickej podělanej čecháček

budybad ( 27. února 2012 22:49 )

je prece u nas normalni, ja na brachu, bracha na mne. Jen se o tom novinari dozvedeli. Doufam, ze se chlapci nic nestane, dale bude sedet na sve zidli a nebo mu kmotri opatri jeste teplejsi mistecko. Po cestach uz se pomalu neda jezdit, zereme svinstva v obchodech, ale on si prece muze koupit helikopteru aby se dostal domu, a jidlo si necha poslat z ekologicke farmy, ktera dodava na hrad. Tak o co de? O nic!

jahodove_ticho ( 27. února 2012 22:00 )

Běžná mluva podnikatelskopolitický elity, slyšim to samé od mých šéfů a kdybych nechtěl přijít o práci, taky bych cosi pustil o chodu některých "podnikatelských záměrů"...

bedna66 ( 27. února 2012 19:55 )

Ale u nich nahoře se bude krást, jako kdyby se nechumelilo..však von to chudý lid zaplatííííí. Kalousek, Vondra...něměli už nastoupit výkon trestu ?!?! Všechno jim sebrat parchantům..

Zobrazit celou diskusi