Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Velitel základny obviněný ze zpronevěry: Armádě jsem zachránil 15 milionů

Jiří P.  tvrdí, že armádě zachránil 15 milionů
Jiří P. tvrdí, že armádě zachránil 15 milionů  (Autor: Foto Blesk - Jiří Čada)
Autor: Slávka Červená - 
13. března 2012
21:37

Okresní soud v Kroměříži dnes odpoledne projednával nákup lékárniček a defibrilátorů pro armádu. Až tři roky vězení hrozí bývalému veliteli Základny zdravotnického materiálu v Bystřici pod Hostýnem Jiřímu P. (55). Ten podepsal převzetí zakázky v hodnotě 15 milionů, přestože zboží za 10 milionů chybělo a bylo dodáno až po stanoveném termínu ve smlouvě.

Dopustil se tak údajně porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby."Obžalovaný neohlásil nadřízeným, že firma Cheiron zakázku nesplnila včas a porušila tak smlouvu. Týkalo se to 8500 lékarniček do osobních a nákladních armádních vozů a 30 defibrilátorů po 40 tisících. Ošidil stát o smluvní pokutu za prodlení ve výši 362 tisíc. Nedodané zboží představovalo dvě třetiny zakázky za 10 milionů,“ konstatoval okresní státní zástupce Pavel Pukovec.

Nic jsem nespáchal, armádě jsem zachránil 15 milionů

"U armády pracuji přes 30 let, ale s takovou situací jsem se nesetkal. Nic jsem nespáchal. Porušil jsem jen vnitřní předpisy armády. Byl to velký tlak. Na jedné straně se stále ptali, kdy už budou lékarničky. Na druhé se táhlo výběrové řízení. Jedno muselo být zrušeno. Z druhého vyšla firma Cheiron," vypověděl Jiří P.

"Smlouvu ministerstvo podepsalo 24. listopadu 2010 a veškerý materiál měla dodat do 30. listopadu. Takový termín přece není reálný,“ vysvětloval obžalovaný. „Byly s nimi dobré zkušenosti. Zaručili se, že vše dodají. To postupně také splnily do poloviny ledna 2011. Kdybych to oznámil, přišla by armáda o 15 milionů a vozy by se starým vybavením nemohly vyjet. Podotýkám, že ministerstvu nevznikla žádná škoda, protože firma penále uhradila," dodal podplukovník.

Případem se zabývala inspekce ministra obrany i vojenská policie. Ministr Alexandr Vondra nejdříve označil obžalovaného i za osobu, která může za předražené lékárničky. "Neměl jsem s tím vůbec nic společného a taky se od té doby o předražených lékárničkách nemluví," dodal Jiří P. Nicméně se prověřují další zakázky z let 2009 a 2010 zadávané na základně v Bystřici.

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání