Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Sem se jezdí Dvořák rekreovat! Za špinavé peníze?

Autor: Eva Pospíšilová, evakk - 
26. ledna 2012
05:00

Za jeho šéfování zmizely kvůli nevýhodným smlouvám z pražského dopravního podniku (DP) minimálně desítky milionů korun. Martin Dvořák (41) a jeho rodina si však žijí v luxusu. Dvořák třeba tráví už několik let své dovolené na celoročně zeleném ostrově Madeira. A to v honosném sídle za v přepočtu minimálně 50 milionů korun! Blesk luxusní vilu vypátral.

„Pan Dvořák sem jezdí na dovolenou pravidelně už několik let. Dům ale patří jeho matce,“ řekli Blesku recepční luxusního vilového komplexu, který byl vystavěn v kopci na předměstí hlavního města Madeiry Funchalu. Areál byl otevřen teprve v roce 2008, a zřejmě i proto je dodnes mnoho řadových vil prázdných.

A do jakého že sídla jezdí exředitel DP na dovolenou? Jde o honosnou vilu s nádherným výhledem na oceán, přístav a město Funchal. Adresa: Palheiro village golf č. 75. K tomu je třeba připočíst celou scenérii malebného ostrova nazývaného perla Atlantiku. I teď se tu například drží teplota kolem 20 stupňů.

Bělostné stavení se nachází na úpatí kopce. Když k němu přijdete z vrchu, působí nenápadně, vidět je jen patro s garáží. Pokud ale vilu obejdete, zjistíte, že se jedná o jednu z největších staveb ve čtvrti. Má čtyři podlaží, udržovanou zahradu a samozřejmě venkovní bazén. Dům je postaven pro Dvořáka na víc než strategickém místě. Coby milovník golfu to má tento boháč jen sto metrů na hřiště. Pravda, jít musí do prudkého kopce, ale to je tak asi jediná nevýhoda supervily. A kolik ho stála? Nic. Mezi zasvěcenými se v Praze mluví o tom, že koupě a zvelebení mělo přijít až na 50 milionů korun. Zaplatila je z podivného úvěru Dvořákova matka Marie Nováková. Ta ovšem podle místních do vily vůbec nejezdí.

Majetkem Martina Dvořáka a jeho rodiny se nyní zabývá protikorupční policie. A to kvůli podezření, že z městské firmy odtékaly milionové provize. Třeba z tisku jízdenek nebo nákupu nafty a náhradních dílů pro autobusy. Netekly třeba na Madeiru?

Podivné náhodičky

Dvořákova matka získala vilu na Hanspaulce od anonymního kyperského holdingu Cheerlade. Ten za prvé reprezentovala advokátní kancelář Šachta & Partners a za druhé sídlí na stejné adrese jako jedna z kyperských firem lobbisty Ivo Rittiga, který měl obrovský zisk z mnoha zakázek pro dopravní podnik.

Vilu na Madeiře za 40 milionů korun koupila Dvořákova matka na úvěr (1,5 milionu eur), který získala od Unitex International Capital z Hongkongu. Za tuto firmu (stejně jako v případě vily na Hanspaulce) jedná právník David Michal z kanceláře Šachta & Partners.

Ve stejný den uzavřel tentýž právník za hongkongskou společnost Unitex International Capital další smlouvu o půjčce se společností z Britských Panenských ostrovů Mavex Group Incorporated. Tentokrát šlo o 100 milionů korun. Firmy mají stejného neznámého benefičního vlastníka (výnosy jdou jemu).

Smlouvu o úvěru 100 milionů podepsala coby šéfka firmy Mavex Group Incorporated Jana Lütken, která současně šéfuje firmě Cokeville Assets, u níž skončilo 17 haléřů za každou jízdenku od dopravního podniku.

vagen ( 26. ledna 2012 15:27 )

spinavy Dvorak rozkrada Dopravni podnik Prahy strasidelne .....

bona ( 26. ledna 2012 13:44 )

Do tepláků a zabavit veškerý majetek!

vagen ( 26. ledna 2012 13:42 )

moc tomu neverte

vagen ( 26. ledna 2012 13:41 )

smutne kam az dospela demokracie v Cechach

vagen ( 26. ledna 2012 13:40 )

Blesk se neboji podsveti - Rittigu a Dvoraku ....

Zobrazit celou diskusi