Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministr Dobeš: Dětem stačí pětiminutové přestávky

Ministr školství Josef Dobeš chce ředitelům umožnit, aby mohli zkrátit délku přestávek až na 5 minut
Ministr školství Josef Dobeš chce ředitelům umožnit, aby mohli zkrátit délku přestávek až na 5 minut  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, ljš - 
3. ledna 2012
13:16

Ministr Dobeš šetří, kde může, a to i na odpočinku školáků. Nově totiž bude  možné jejich přestávky zkrátit až na polovinu, tedy na pouhých pět minut.

Úřad ministra Josefa Dobeše (VV) v připravované vyhlášce počítá s tím, že by si přestávky mezi jednotlivými hodinami volila škola sama. "Přestávky mezi vyučovacími hodinami jsou nejméně pětiminutové, jedna přestávka v dopoledním vyučování musí trvat nejméně 15 minut. Přestávka mezi dopoledním a odpoledním vyučováním trvá nejméně 30 minut. Délku přestávek a jejich zařazení a počet vyučovacích hodin v dopoledním a odpoledním vyučování stanoví škola s přihlédnutím k základním fyziologickým potřebám žáků," stojí v návrhu vyhlášky.

Dětem a učitelům se tak kromě přestávek může zkrátit i čas na oběd. Zatímco nyní na něj mají 50 minut, nově by to bylo jen půl hodiny. Většině odborníků se ale návrh nezdá rozumný, poukazují na to, že i běžný dospělý člověk má často s půlhodinovou pauzou na oběd problémy, natož pak dítě.

Někteří ředitelé však možnost přestávky krátit vítají kvůli možnosti úpravy rozvrhu ve prospěch dojíždějících dětí, kterým často spoje ujíždějí jen o několik minut. Většinou však přiznávají, že by pouze mírně zkrátili "obědovou pauzu", k pětiminutovým přestávkám sáhnout nechtějí.

 

babycom ( 3. ledna 2012 16:04 )

Pan Dobeš je blázen na svobodě.Nejdřív by si měli vyzkoušet pětiminutové přestávky ve sněmovně.Začít by měli od sebe.Nezvládá důležité dotace a vymýšlí ptákoviny nejvyššího kalibru.Bože kdy tyhle debility skončí?!!!

brekekesalami ( 3. ledna 2012 15:48 )

To je dobrej, že se zvládne za 5 minut vysr*** a ještě vystát frontu na záchodech To já neumím

diskutovati ( 3. ledna 2012 15:46 )

Na vyřešení dotací z EU potřebuje pan Dobeš 3 měsíce, měl by přestat vymýšlet kraviny a tento čas věnovat dotacím.

annahradecek ( 3. ledna 2012 15:41 )

Z jedné strany se dětem toleruje více než by mělo a nesmí se už ani uhodit/ někomu trochu bití opravdu pomáhá, a jak se říkalo "metla vyhání děti z pekla"/ ale dostetečné přestávky, klid na jídlo a přípravu na další hodinu by mít určitě měly. Vládne tu už opravdu jen a jen blbost a nihilismus.

petr11 ( 3. ledna 2012 15:38 )

...už zase tvrdí něco jiného. Po obědě si vše rozmyslel.Je možné vůbec takto řídit ministerstvo?? Není!!

Zobrazit celou diskusi