Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ministr Dobeš neví, co chce: Přestávky se zkracovat nebudou

Ministr Dobeš mění vyhlášky jako na běžícím pásu
Ministr Dobeš mění vyhlášky jako na běžícím pásu  (Autor: Blesk)
Autor: ljš, ČTK - 
3. ledna 2012
16:31

Kam vítr, tam plášť, tak by se dalo označit bezradné jednání ministra školství Dobeše. Zatímco ráno se učitelé a žáci po jeho prohlášení děsili krácení přestávek na pět minut, odpoledne svolal ministr poradu a rázem bylo vše při starém.

Přestávky ve vyučování na základních školách se zkracovat nebudou, protože žáci by neměli dost času na hygienické potřeby a přípravu na další hodinu. Možnost zkrácení přestávek z deseti na pět minut měla stanovit nová vyhláška. Po té, co ji ale zkritizovala média a jimi oslovení ředitelé škol a další odborníci, ministr změnil názor. Patrně na svém rezortu nemá dostatek odborníků, kteří by návrh zhodnotili dříve, než ho ministerstvo vypustí na veřejnost.

Přestávky mezi vyučovacími hodinami tak budou nadále nejméně desetiminutové, jedna dopolední přestávka musí trvat nejméně 15 minut. "Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV) svolal poradu vedení, která se jednoznačně usnesla, že změna by nebyla ve prospěch žáků, a proto se vrací k původnímu znění," uvedlo ministerstvo.

Podle původního návrhu by ředitelé škol mohli zkracovat přestávky z deseti na pět minut, aby výuka končila dřív a dojíždějící děti stihly vlak nebo autobus. Ministerstvo školství navrhlo i možnost zkrácení obědové pauzy z 50 na 30 minut.

klicek ( 8. ledna 2012 20:59 )

pak ať vysoké školy klidně požadují, bude-li třeba zvýšení dotací!!!

klicek ( 8. ledna 2012 20:58 )

No ať je to jak je to, ale pan ministr Dobeš se aspoň snaží udělat ve školství pořádek! Jen víc takových ministrů. Příklad? Vysokoškolské senáty se domluvily a "společně" tedy vlastně tvrdí, že každý zvlášť protestují proti stejné věci - jaká to náhoda. To je však klasická metoda "boje s nepřítelem," která je na českých vysokých školách běžně používána. Metoda spočívá v tom, že se nejdříve označí nepřítel (nepohodlný, nebo jen člověk, který se nebojí říct nahlas svůj názor, který je odlišný od názorů "univerzitních papalášů"), pak se všichni spojíme a s dotyčným přestaneme mluvit - tedy jej ignorujeme, pak mu dáme jasně najevo, že "my jsme kapacity," proti kterým se bojovat nedoporučuje. Vždyť je nezaměstnanost... Vždyť my jsme ti nejchytřejší a jedině my jsme osvícení a ještě k tomu to takhle fungovalo už 35 a více let, tak co měnit... V případě "slovutných" senátů našich univerzit? Ty se dohodly, že s "ministrem se nemluví" a půjdou rovnou za panem premiérem... Přitom vysoké školy vůbec nikdo nekontroluje. Nikdo nekontroluje ani finanční hospodaření vysokých škol. NKÚ přístup na vysoké školy nemá. Z veřejných financí určených na vědu a výzkum (a výuku) se na mnohých vysokých školách financují zcela zbytečné věci, které by si rozhodně ti, kteří je využívají mohli hradit ze svého. A jen tak mimochodem... jakým způsobem se např. vysokým školám krátily "dotace" státu, jako ostatním resortům a organizacím v tomto státě? Celá republiky je pod tíhou škrtů, ale na mnohých vysokých školách se rozhazují finance dál, jako by snad ani žádná krize nebyla! Mzdy pracovníkům vysokých škol i nadále rostou. A zdůvodnění, že oni jsou výjimeční, že tady se oceňuje kvalita a vzdělání... Směšné, když v celém státě se mzdy snižují téměř všem - i těm, kteří dosahují také kvalitních výsledků a také nejsou "žádní blbci." Takže až bude možné kontrolovat chd vysokých škol, až budou provedeny opravdu nezávislé audity hospodaření (do "poslední vydávané koruny") vysokých škol, pak ať vysoké ško

radka.seznam ( 5. ledna 2012 19:07 )

To je dem.nt... To snad není možné... Jako král z Nesmrtelné tety...

tyrkys ( 4. ledna 2012 15:43 )

přesně.

sakra ( 4. ledna 2012 10:46 )

Ministr Dobeš neví co chce ale občané ano. Aby už konečně tento neumětel se svými "kamarády" z ministerstva školství okamžitě zmizel. Už bylo jeho výlevů a pitomých nápadů až až!!!!

Zobrazit celou diskusi