Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Syn Béma musí na transplantaci kostní dřeně!

Autor: Jitka Stefanidesová - 
29. listopadu 2011
05:00

Jáchyma Béma (21), syna pražského exprimátora, čeká další náročná operace! Po amputaci pravé ruky v předloktí se lékaři budou snažit rozpohybovat tři prsty na levé ruce! Sázejí přitom na jediné: Mladíkovi doporučili podstoupit transplantaci kostní dřeně. Ta má vyplnit poraněné kůstky a postupně vrátit prstům hybnost.

„Jedná se o vpravení kostní dřeně do článků prstů. Srůst bude trvat zřejmě dlouho, ale my věříme, že se zákrok podaří a konečně se nám přestane smůla lepit na paty,“ řekl Bém Blesku. Podle něj je uzdravení levačky pro syna i rodinu hlavní prioritou.

Na náhradě předloktí pravé ruky ovšem pracují odborníci také. „Řešili jsme různé druhy protéz. Jako nejlepší vzešla ta myoelektrická. (Myoelektrické protézy jsou protézy ovládané vnější silou. Při každé kontrakci svalstva vzniká na povrchu pahýlu velmi malé elektrické napětí, které se využívá k ovládání protézy - pozn. red.) O jaký konkrétní typ přesně půjde, odborníci ze Švédska a USA testují,“ doplnil otec Jáchyma, který příliš tvrdě doplatil na klukovinu, když se v březnu při nočním tahu Prahou zřítil z Wimmerovy kašny, na kterou vylezl na Uhelném trhu. S sebou tehdy strhl i dvousetkilové torzo a to ho zavalilo. Pravou ruku měl tak rozdrcenou, že mu ji lékaři po pár týdnech v nemocnici museli amputovat. Levou se podařilo zachránit, respektive jen dva prsty. Tři zbývající pomůže snad rozpohybovat zmíněná transplantace kostní dřeně.

„Kluka obdivuju za to, jak všechno zvládá. Všichni mu moc fandíme,“ uzavřel smutně otec.

bittvera ( 24. března 2012 08:54 )

ano,můj syn dostal gumovou smradlavou ruku a bude muset makat,aby přežil

bittvera ( 24. března 2012 08:47 )

Jáchyma mě je líto, ale vadí mě, že můj syn,který má stejný problém dostal protézu,kterou když jsem viděla ,tak jsem se rozplakala.Prostě někdo má a někdo utře.To je ale spravedlnost.

rezacek ( 29. listopadu 2011 14:35 )

Kdysi jsem četl, že zlodějům a jiný gaunerům se pro výstrahu usekla pravá ruka. Když koukám na toho jednorukýho grázla, tak si připadám jako v pohádce. Ničit z hecu krásnou kašnu, to dokáže opravdu jen Bémbém. Dobře mu tak, parchantovi nenažranýmu.

lufterak ( 29. listopadu 2011 12:08 )

Mladyho je mi lito, ale jsem rad, ze ta zlodejska ku.va starej Bem alespon takhle trpi za ty svoje tunely a zlodejiny

pebeme ( 29. listopadu 2011 11:50 )

Mladýmu bémovi byste měli ruce líbat, chtěl být pilotem, víte klik životů zachránil-i vam?

Zobrazit celou diskusi