Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jáchym Bém zaplatí opravu kašny, půjčí si od táty!

Autor: Kateřina Kycltová, evakk - 
26. července 2011
05:00

Ulomený dvousetkilový kus. Tak skončila Wimmerova kašna na Uhelném trhu poté, co na ni v polovině března lezl opilý syn exprimátora Pavla Béma (ODS) Jáchym (20). Po celých pěti měsících se teď začne konečně opravovat. Hotovo by mělo být zhruba za tři měsíce s tím, že všechny náklady uhradí Jáchym. Toho spadlý kus kašny zavalil a těžce mu poranil ruce, pravačku mu museli lékaři amputovat.

Poničená Wimmerova kašna čeká na svou opravu pět měsíců, během kterých se vypracovávaly znalecké posudky. „Nyní už stačí jen vybrat vhodnou restaurátorskou firmu,“ potvrdila mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Své práce nabízel už na jaře sochař Oldřich Hejtmánek. „Nabízel jsem, že sochu opravím zdarma a ihned poté, co se to stalo. Nikdo ale neměl zájem,“ potvrdil Hejtmánek.

Kus, který tehdy na Jáchyma Béma spadl, vážil 200 kilo a pravou ruku mladého sportovce pohmoždil tak, že mu ji lékaři přes všechnu snahu museli nakonec amputovat.

„Vzhledem ke skutečnosti, že se jednalo o repliku původní Wimmerovy kašny, nejedná se o škodu velkého rozsahu,“ uvedla mluvčí Prahy 1 a dodala: „Konečná částka však bude moci být přesně vyčíslena až po dokončení opravy.“ Jestli bude zrestaurování stát desetitisíce nebo dokonce statisíce, tedy jasné zatím není.

Jedno je však jisté už teď – vše zaplatí Bémovi. „V tuto chvíli je podepsána dohoda o narovnání mezi Prahou 1 a panem Jáchymem Bémem, která stanovuje, že pan Jáchym Bém uhradí MČ Praha 1 škodu jím způsobenou,“ informovala Blažková. Její slova Blesku potvrdil i Pavel Bém, který za svého syna škodu hodlá zaplatit. „Mám dohodu se synem, že tu porci, která patří do jeho zodpovědnosti, zaplatím. On si to pak odpracuje,“ sliboval Pavel Bém. Jáchym už dříve na amatérském videu přiznal, že svého opileckého kousku lituje. „Prostě jsem blbl. Udělal jsem chybu, že jsem se trochu napil,“ přiznal Jáchym.

Nebylo to poprvé

Wimmerova kašna ale nebyla jediná památka poničená při vandalství. Hvězdář na Orloji přišel o ruku hned několikrát, Turkovi na Karlově mostě Američan utrhl šavli, nebo hebrejský nápis na kříži na týmž mostě někdo hodil do Vltavy. A tak by se dalo pokračovat...

hckb78 ( 18. srpna 2011 19:26 )

monsegur ( 26. července 2011 19:43 )

Zaplatí, zaplatí....Jak to, že se ještě nikdo nepozastavil nad tím, že primátorský frocek, bez ohledu na to, že nahradí škodu, SPÁCHAL TRESTNÝ ČIN!Skutek byl dokonán! Přinejmenším poškození cizí věci, vandalismus, možná i výtržnictví. Podle výše způsobenéí škody se o trestný čin spolehlivě jedná. Jak to, že fízlové ho ještě nestíhají? To má fotřík tak dlouhé prsty? Kdyby to udělal kluk z normální rodiny, tak ho kromě náhrady škody zavřou, až zčerná! A od tohohle frocka to nikomu nevadí? Nebo je mimo zákon? Že by přenesená poslanecká imunita?

01380138 ( 26. července 2011 15:30 )

to je ale pěkný když se jedná o Béma tak by to sochař uplácal zdarma.Ty prachy co zato dá tak jsou stejně nás všech.Jablko nepadne daleko od stromu co nás ještě čeká co klouček ještě vyvede.Fotr zaplatí

rezacek ( 26. července 2011 12:11 )

A jak to asi chce odpracovat, když si teď nemůže ani vyhonit ptáka? Nebo snad hlavou ?!? To by v ní nesměl mít nas.ráno - dědictví po fotrovi.

franta15 ( 26. července 2011 10:46 )

Děti si své rodiče nevybírají a kdyby nebyl syn svého otce tak by to nikdo neviděl až tak špatně. Chlapec má smůlu a člověk, který nabízel, že ji opraví zdarma by mohl tuto práci udělat. Třeba za symbolickou odměnu a v rámci toho, že by přece dobro mělo nakonec zvítěžit nad zlem. I když možná jeho otec toto heslo p. prezidenta Havla nemá rád. A z tohoto případu by si měli vzít všichni ponaučení. Zkontrolovat jestli ještě nějaké další nechtějí spadnout a že se k nim lidé nemají ani přibližovat,ne tak na ně lézt. Mladý bude peníze potřebovat na jiné věci, nebude to mít v životě lehké...

Zobrazit celou diskusi