Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řecko děsí Evropu: Chystají referendum, zda přijmou pomoc

Autor: ČTK, INT, ljš - 
1. listopadu 2011
12:47

Řecký premiér Jorgos Papandreu v pondělí šokoval Evropu, když prohlásil, že kvůli přijetí další finanční pomoci od eurozóny vyhlásí referendum. Okamžitě se ozvaly nevraživé hlasy z řad předních evropských politiků a především začaly padat akcie.

Dá se očekávat, že pokud bude v Řecku skutečně o přijetí finanční pomoci hlasovat lid, pravděpodobně k jeho schválení nedojde. Řecká veřejnost je proti tlaku Evropské unie a nařízením, jejichž splněním je podmíněno poskytnutí finanční pomoci, velmi negativně naladěná. Opozice na oznámení o referendu reagovala prohlášením, ve kterém požaduje okamžité předčasné volby.

"Je těžké předvídat, co se stane s Řeckem, pokud dohodu eurozóny odmítne. Bude to dost zlé pro Evropskou unii a zvláště pro eurozónu, ale ještě mnohem horší pro Řecko samo," míní nositel Nobelovy ceny za ekonomii Christopher Pissarides. Většina odborníků se také shoduje na tom, že v referendu by Řekové v podstatě hlasovali o svém setrvání v Evropské unii.

Investoři, kteří byli do jisté míry "uchlácholeni" posledním vývojem, kdy se evropské země za Řecko postavili a nabídli mu finanční pomoc, byť za cenu velmi tvrdých opatření,  jsou nyní znovu zděšeni. Nejistota navíc bude trvat až do ledna, kdy mají Řekové referendum v plánu. Tradiční růst akciových trhů na konci roku se tak podle agentury Reuters nedá očekávat.

 

gogo ( 1. listopadu 2011 21:52 )

A jaké že to výsledky podle Vás přišly ?

gogo ( 1. listopadu 2011 21:51 )

Pokud Řekové odmítnou další půjčky, zasadí tím ránu především německým a francouzským bankám. Pro které by především byly tyto "půjčky" určeny jako částečné splacení půjček předchozích ... Takže odpor Řeků proti dalším "půjčkám" chápu ...

cliffender ( 1. listopadu 2011 20:12 )

první krok správným směrem na cestě k destrukci antisociálního programu EU slepence, který používá socialistických metod nespravedlivého přerozdělování daní ve prospěch vyvolených a vede k neskutečné, neustále rostoucí a hlavně nezvládnutelné korupci(navzdory proklamcím všech levicových i pravicových politiků v celé EU)

gevi ( 1. listopadu 2011 18:43 )

Vývoj, který by přirozenou cestou trval mnohá desetiletí, byl politicky nepřirozeně urychlen a spojil nesrovnatelné státy. A vůbec vznik eurozóny byl čistým politickým inženýrstvím. Výsledky musely přijít.

rudyptak48 ( 1. listopadu 2011 17:07 )

Ještě, než se EU zakládala, t.j. společná měna, měl být proveden audit stávajících států. Všichni si nalhávali jací jsou borci, a klepali se na ramena. Pořád dokola společné foto, polibky... už mě to připadá jako Brežnev s Husákem, opravdu upřímná gesta... Přísný metr byl jen na východní blok. Nakonec se ukazuje, že zakladatelé jsou také hrobaři EU. U nás také různí, rádoby ekonomové straší, jaký to bude mít dopad, když budeme mít referendum o vstupu do EU. Co ještě horšího se může stát, než to, co tady předvádí EU?

Zobrazit celou diskusi