Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Řecko je těsně před krachem! Premiér nemá sílu na záchranu země

Řecku hrozí bankrot
Řecku hrozí bankrot  (Autor: ČTK)
Autor: mel, zufk - 
4. října 2011
17:13

S Řeckem to jde stále více z kopce. A premiéru Papandreuovi dochází síly. Z posledního jednání ministrů financí eurozóny vyplývá, že Řecko dostane další peníze od věřitelů, které nutně potřebuje, nejspíš až v listopadu. Někteří experti mluví o faktickém krachu země, který je podle nich v tuto chvíli již nevyhnutelný.

V těchto dnech jsou v Řecku experti z Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Zjišťují, jakým způsobem země, která prohýřila svou budoucnost, dodržuje aspoň podmínky, za kterých dostala úvěry. Do té doby nechtějí zadlužené zemi poslat další peníze.

Po Řecku například požadují, aby zrušilo neskutečně vysokou minimální mzdu, která se v tuto chvíli pohybuje v přepočtu přes 21 tisíc korun hrubého (v ČR je kolem 8 tisíc )! Země konečně propustila 30 tisíc přeplacených státních zaměstnanců. Do roku 2015 by jich mělo být až 150 tisíc.

Řekové dostali loni příslib záchranného balíku ve výši 110 miliard eur. Z těchto peněz nyní postupně čerpají. Brzy však zjistili, že tyto zdroje je před bankrotem nezachrání. V červenci letošního roku tak byl pro Atény odsouhlasen další záchranný balíček – tentokrát 109 miliard eur.

Osud země, jejíž obyvatelé si bezstarostně užívali na dluh, který nyní ohrožuje i ostatní státy, je v rukou Bruselu. V nezáviděníhodné situaci je řecký předseda vlády Jorgos Papandreu. Podle informací německých Financial Times během uplynulých tří týdnů uvažoval již dvakrát o své rezignaci.

Jeho úloha je složitá. Na jednu stranu musí uklidňovat vlastní obyvatelstvo, které protestuje proti nezbytným reformám a chtělo by pohodlný život, na straně druhé potřebuje získat z Bruselu co nejvíce peněz, aby jeho země nezkrachovala.

Příčiny řecké krize podle ekonoma Pavla Kohouta

• dlouhodobě špatné řízení státního rozpočtu (již za otce současného premiéra, Andrease Papandreua)

• státní sektor válcoval soukromý; studenti tedy buď chtěli odejít pracovat do zahraničí, či se nechat pohodlně zaměstnat státem

• neúnosné bylo, že ekonomika byla založena na turistice, olivách a citrusových plodech

• politici dlouhodobě lhali o finanční situaci státu

• přijetí eura v roce 2001 vedlo k růstu cen – měnová politika Evropské centrální banky nebyla pro Řecko vůbec vhodná

• světová recese v roce 2009 všeobecně zhoršila všechny ekonomické ukazatele

gogo ( 4. října 2011 17:51 )

Řecko je těsně před krachem ??? Jen Řecko ?? No něco tam nasypeme, chvíli bude klid, než bude před krachem celá EU.... Osobně EU velké šance na přežití nedávám...

Zobrazit celou diskusi