Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Řecku zuří demonstranti

Demonstranti se nezastaví před ničím
Demonstranti se nezastaví před ničím  (Autor: ČTK)
Autor: INT, mel, mivrk - 
28. června 2011
19:16

Zatímco řečtí politici včera projednávali úsporný plán premiéra Jorgose Papandrea, tisíce lidí proti hospodárným vládním škrtům demonstrovaly před budovou parlamentu. Na aténském náměstí Syntagma se shromáždilo na 20 tisíc demonstrantů. Vzduchem létaly kameny a zápalné láhve. Policie musela proti rozzuřenému davu použít slzný plyn.

Řecko je od úterní šesté hodiny ranní ochromeno generální stávkou. Na 48 hodin by se měla zastavit většina hromadné dopravy, v provozu by mělo být pouze metro. Do stávky se zapojili i řečtí letečtí dispečeři, což ovlivňuje cesty turistů.

Řekové stávkují, protože se jim nelíbí zrušení štědrých příplatků a odměn. Jejich mzdy by se po schválení úsporného plánu měly snížit o desítky procent. Vláda chce také zvýšit nepřímé daně, což zvedne ceny zboží. Protesty se konají i v dalších řeckých městech. Například v Soluni se v úterý shromáždilo zhruba 7 tisíc protestujících.

pup70 ( 28. června 2011 21:13 )

U nás by se to mělo řešit jak kdysi v Rumunsku. Vláda ke zdi !

ptolemaios ( 28. června 2011 21:12 )

do dluhů je dostali , / jako všude,i u nás!! / bankéři (banky) , kteří rozhodují o ekonomiíce zemí. Řecko NIKDY NEMĚLO LÉZT DO TÉTO PASTI ! Je to krásný příklad jak země,která má jen 18% HDP z průmyslu, zbytek jsou služby -turistika, pak zemědělství a podobné málo vynáišející činnosti. Pravdu má NIGEL FARAGE (NA YOUTUBE - i v češtině!!! ) ,který celý tento bordel a krach předvídal a varoval v Europarlamentu. Barosso a von Rumpál se jen na jeho projevy /DOPORUČUJI/ JE PŘITROUBLE USMÍVALI.

gevi ( 28. června 2011 20:53 )

A určitě to Řecku moc pomůže. Taková stávka vyřeší všechny řecké problémy a zbaví je vnitřního dluhu. Taky u nás, kdyby se rozbíjely výklady a zapalovala auta, by se okamžitě zmenšilo zadlužení státu a vyznikl by vyrovnaný rozpočet. Kdepak, takové radikální demonstrace mají zázračné výsledky.

francjosef ( 28. června 2011 20:36 )

Takhle nějak to mělo vypadat v naší republice.U nás to nebyla stávka,ale jen řečnění.Špatně zorganizovali,třeba zvopáknout ať jiř ta banda je pryč z vlády.

Zobrazit celou diskusi