Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Řecko ochromila další stávka: Stávkovalo 125 tisíc lidí

Autor: Martin Melichar - 
19. října 2011
17:22

Prázdná letiště, haldy odpadků, stojící lodě a desítky tisíc demonstrantů. Tak to vypadalo včera v Řecku. Dvoudenní generální stávka proti vládním škrtům vyvrcholí ve čtvrtek, kdy se rozhodne, zda parlament schválí Řeky nenáviděný zákon o nových úsporných opatřeních. Pokud se tak nestane, země nedostane od zahraničních partnerů peníze, nebude tedy schopna financovat svůj další chod.

Státní i soukromý řecký sektor je na dně. Během uplynulých dvou let, kdy země utahuje opasky, přišli lidé o řadu výhod a nesmyslných vymožeností, které jim stát poskytoval. Patřilo mezi ně například patnáct platů ročně, osmitýdenní dovolená nebo odchod do bohatého důchodu v 56 až 58 letech. Mnoho Řeků také přišlo o práci a těm, kteří si ji udrželi, klesly příjmy až o čtvrtinu. To se jim ani odborářům, zvyklým žít na vysoké noze, samozřejmě nelíbí, proto znovu vyšli do ulic.

Demonstranti v Aténách, kterých včera přišlo rekordních více než 125 tisíc, byli znovu velmi agresivní. Po policii, která hlídala hlavně parlament, házeli útočníci zápalné lahve a kamení. Uzavřeny byly velké podniky, banky, benzinové stanice, státní pojišťovny i pošty. Jediná místa, kde byla stávka zkrácena, byla letiště. Řekové tak zamezují případným škodám pro turistický ruch. České aerolinie musely kvůli stávce zrušit dva lety.

Na krizi doplácí kromě zaměstnanců ve státním sektoru také malí podnikatelé a obchodníci ze sektoru soukromého. Ti tvoří páteř řecké ekonomiky. Mnoho z nich v posledních měsících zkrachovalo.

„Toto je zřejmě rozhodující týden pro Řecko i Evropu. Z našeho pohledu je velmi důležité, aby politická třída ukázala svůj smysl pro jednotu a zodpovědnost,“ vyzýval již počátkem týdne řecký premiér Jorgos Papandreu parlament, aby schválil nepopulistická ale nezbytná úsporná opatření. K tomu pravděpodobně dojde, ale pouze díky podpoře menších opozičních stran.

Na případný bankrot své země se mezitím připravují bohatí Řekové, kteří skupují luxusní nemovitosti v německém Berlíně, v nichž nalezli bezpečný úkryt pro své finance.

venxa ( 20. října 2011 17:29 )

Husqarnowicz, ti co to v Recku zavinili a ted se chechtaji jsou jsou stejny socialisticky a bolsevicky hovada jako ty!

rudyptak48 ( 19. října 2011 20:29 )

Už jim konečně ten socialismus skončil. Olympští bohové jim také nepomůžou, ale snad jim to vynahradí injekce z EU?

husqarnowicz ( 19. října 2011 19:14 )

Ti, co řeckou krizi zavinili, se někde v bezpečí chechtají,jak s lidmi vyjebali. Odnesou to zase ti dole. U nás tomu za čas možná nebude jinak.

DBBS ( 19. října 2011 17:54 )

Na co si ty šmejdi líný stěžujou ? No jo, nemakat, duchod od 40ti na to si člověk rychle zvykne, jen ať se podívaj kamkoliv za hranice jak se maká a držej tlamu líný šmejdi.

vonamula ( 19. října 2011 17:49 )

...jó, sedět pod cypřiši a popíjet ouzo zatím co za Alpama se maká. Má pravdu, ten náš Václav

Zobrazit celou diskusi