Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Kaddáfího pohřbili na tajném místě v poušti

Autor: zuf - 
25. října 2011
09:41

Bývalý libyjský vůdce Kaddáfí byl dnes za úsvitu pohřben na neznámém místě uprostřed pouště. Informovala o tom dnes televize Al-Džazíra. Rebelové tak nesplnili přání Kaddáfího, aby byl pohřben vedle své rodiny v Syrtě.

PŘIPRAVUJEME PODROBNOSTI: Chci být pohřben podle islámského zvyku v oděvu, který budu mít v době smrti na sobě, mé tělo nebude omyto. Budu pohřben na hřbitově v Syrtě, vedle mé rodiny a příbuzných. To jsou výňatky ze závěti zabitého diktátora Muammara Kaddáfího, ve které jsou instrukce, jak by si přál být pohřben.

Rebelové však poslední přání plukovníka nesplnili a jeho tělo pohřbili na neznámém místě v neoznačeném hrobě uprostřed pouště. Do pohřbu bylo tělo Kaddáfího vystaveno v chladicí místnosti v Misratě, stejně jako tělo jeho syna Motassima a bodyguarda.

Jedním z původních plánů bylo vhodit tělo diktátora do moře, podobně jako v případě Usámy bin Ládina. "Pohřbít ho musí, někteří sice říkali, že ho jen hodí do moře, ale podle islámu ho musí pohřbít do země. Souhlasím ale s tím, že by to mělo být místo neznámé veřejnosti," prohlásil libyjský velvyslanec v USA Ali Aujali.

Zvolením neoznačeného místa uprostřed pouště sice rebelové nesplnili Kaddáfího přání odpočívat v Syrtě, tradiční islámský pohřeb mu ale slíbili neodepřít. "Bude pohřben s prostým obřadem v přítomnosti šejků (kmenové autority v islámském světě, pozn. redakce). Hrob bude na neznámém místě v otevřené poušti. Pohřeb už kvůli stavu těla nelze dále odkládat," řekl den před pohřbem jeden ze zástupců prozatímní vlády pro agenturu Reuters.

jakub-moravec ( 26. října 2011 10:27 )

pesanglicky,a v Česku to nebylo o moc lepší,na př.nebylo maso,muselo se stát už od 5 ráno na ulici ve frontě u řezníka a to ještě musel mít známosti,jinak dostal většinou jen kosti, a když jednou se vyboural kamion a zboží se rozsypalo,byly tam bedny s nápisem okurky,ale ve skutečnosti to bylo libové maso,jako export do Ruska,Stalinovi za to osvobození.

jakub-moravec ( 26. října 2011 10:15 )

jamesbond1986, Naprostý souhlas,kéž by takových poprav bylo po světě více(i v Česku)

jakub-moravec ( 26. října 2011 10:09 )

pesanglicky, a já si myslel že jste žena a ženy že si honí přirození? To jsem ještě neslyšel,ženy na to mají robertka

jakub-moravec ( 26. října 2011 10:04 )

gogo,trapné jsou tady ty vaše úvahy,Amerika nemá nic společného s Libyi a už rozhodně nešlo Americe o ropu,jak to tady často píšete. Jinak ropu potřebujeme všichni,kromě těch co jezdí s trakařem.Jestliže se Amerika stará o ropu,to je dobře,Amerika má hodně obyvatel a mimo jiné,žije tam víc Čechu než v ČR a všichi jezdí kupodivu autama.

gogo ( 25. října 2011 12:29 )

Bývalý libyjský vůdce Kaddáfí ??? Po jeho zlynčování Američany podporovanými "povstalci" již není tyranem, katanem, diktátorem a zrůdou ??? Více než trapné...

Zobrazit celou diskusi