Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Video: Tohle je vrah Muammara Kaddáfího!

Autor: INT, zuf - 
24. října 2011
10:51

Nově zveřejněné video ukazuje muže, jehož rukou údajně zemřel bývalý libyjský diktátor. "Tohle je muž, který zabil Kaddáfího," oslavují rebelové. "Udělal to vlastníma rukama a já jsem svědek," křičí jeden z nich.

Otázka, jak zemřel bývalý libyjský diktátor, ještě stále není zodpovězená. Podle poslední oficiální verze byl Kaddáfí zasažen při přestřelce, která se strhla při převozu plukovníka do nemocnice.

Podle rebelů byl Kaddáfí zraněn, už když ho našli v jeho úkrytu, proto jej převáželi do nemocnice. Cestou ale propukla přestřelka mezi jeho stoupenci a mezi rebely a právě při ní byl Kaddáfí smrtelně zraněn kulkou.

"Řekl jsem to tisku již několikrát, vyšetřovatel v lékařské zprávě uvedl, že Kaddáfí už byl zraněný, vytažený z betonové roury, naložen do auta a na cestě do polní nemocnice postřelen v přestřelce z obou stran," uvedl prozatimní libyjský premiér Mahmoud Jibril.

Libyjský patolog Othman al-Zintani zveřejnil výsledky pitvy, která měla potvrdit, že Kaddáfí byl zabit kulkou do hlavy, další zásah pak utrpěl v oblasti žaludku. Nebyl však schopen určit, jestli kulka vyšla ze zbraní rebelů nebo Kaddáfího jednotek. Rebelové stále popírají, že by Kaddáfího zastřelili úmyslně.

Video, na kterém oslavují údajného vraha, ale s touto verzí příliš nekoresponduje. Záběry ukazují Kaddáfího převoz, jeho umírání a také oslavy muže, který měl na bývalého vládce vystřelit smrtící kulku.

Video Povstalci se radují z Kaddáfího smrti. Zde je muž, který ho zastřelil - Youtube.com
Video se připravuje ...

"To je ten, který ho zabil. Jsem svědek, který to všechno viděl, to je ten člověk, co ho zabil," raduje se jeden z bojovníků, kteří muže obklopili. "Našli jsme ho v díře, byli tam i další lidé," dodává střelec, který ještě drží v ruce zbraň, ze které smrtelná kulka vyšla. "Tohle je jeho krev," křičí další muž v záběru.

Revolucionáři vystavují i auto, ve kterém byl Kaddáfí dopaden. Konvoj exdiktátora byl napaden, když se ve čtvrtek snažil uprchnout z rebely obsazené Syrty. Zelené 4x4 s rozbitým okénkem je pomalováno graffiti a vystaveno na trhu v Misratě. Nedaleko je vystaveno také Kaddáfího tělo v chladničce.

"Na tom, jak Kaddáfí zemřel, hodně záleží," říká Leah Whitson z lidskoprávní organizace Human Rights Watch. "Určí to, jestli nová libyjská vláda bude řízená právem, nebo násilím," dodává.

paula ( 25. října 2011 06:34 )

Z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem ... tak si nechte ty přib*blý titulky ...

honza51 ( 24. října 2011 17:20 )

Já za tím nehledám NIC, jen vidím to POKRYTECTVÍ "mocných" . Dokud měl MK ropu a rozhodoval o Libyi, tak se "těšil" pozornosti všech . A najednou je to pro "Západ" tyran a utlačovatel všeho lidu . I když si myslím, že mnoho nadšených Libyjců bude ještě vzpomínat na tu dobu, když byl u moci Kaddáfi, (tak jako Iráčané vzpomínají na Saddáma) . Já se jen divím, že každý má plnou hubu DEMOKRACIE a lidských práv a potom se LYNČOVÁNÍ a VRAŽDA Kaddáfiho vysílá skoro jako "večerníček" . A nikdo ani náznakem neodsoudil způsob VRAŽDY Kaddáfiho, ani POLITICI a ani NOVINÁŘI . Když Al-kajdá zajme někoho, mučí ho a pak ho demonstrativně popraví, tak to je protestů, že se v OSN a ve světe nemluví o ničem jiném a teď tady ukazují toho "demokrata" s "vykolejenýma" očima a je z něj hrdina, protože zavraždil bezmocného MK. Ještě před týdnem by se před ním plazil po kolenou. To je ostuda CELÉ NAŠÍ I ZÁPADNÍ DEMOKRACIE.

parmen ( 24. října 2011 15:30 )

Vyšetřuje to OSN. Vládní činitelé Západu jsou rádi, že svědek byl umlčen. Embarga jsou od toho, aby se porušovala, Západ měl ropu, Kaddáfí prachy na osobních účtech. Co za tím hledáš za nezodpovězené otázky?

parmen ( 24. října 2011 15:28 )

zkus se špendlíku otevřít a místo zpropadovaného -lživá propaganda - zkus zapojit mozek a něco si o dění v této zemi za posledních 42 let přečti. Nebo si zaskoč za lybijcemi, kteří tu žijí, oni ti popípráví. Také naši arabisti, kteří se s ním setkali osobně by ti řekli, co to bylo za "hodného pána.

parmen ( 24. října 2011 15:25 )

no jo, on byl Kaddáfí vlastně takový hodný pán... jenom sem tam poslal peníze na vyhození letadla do vzduchu, na podporu mírumilovné organizace ETA, která má na svědomí plno životů atd, hste se všichni snad zbláznili ne, že jste tak udivený, že ho lidi, který 42 roků tyranizoval, okrádal atd. zlynčovali. Když se vám nelíbí věta před tím, tak jedna z Koránu - Pomsta očišťuje - .

Zobrazit celou diskusi