Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

72 hodin po smrti Kaddáfího: Tajemství, která vyplavala na povrch

Autor: Zuzana Pšenicová - 
23. října 2011
07:58

Přes čtyřicet let neomezeně vládl se svou rodinou Libyi. Přestože byl Muammar Kaddáfí (†69) despotou a tyranem, našli se i tací, kteří dnes jeho krutou smrt oplakávají. Na druhé straně stojí Libyjci fronty, aby se na vlastní oči přesvědčili, že je mrtev. Co všechno se kolem něj v posledních dnech přihodilo?

1) Vyvážel miliardy

Až dosud se předpokládalo, že během své vlády vyvezl Kaddáfí ze země do různých světových bank přibližně 100 miliard dolarů (1,8 bilionu korun). Většina účtů byla vedena pod hlavičkami různých libyjských institucí jako například Libyjská centrální banka apod. Nyní bylo zjištěno, že jde o sumu přibližně dvakrát vyšší, tedy o 200 miliard dolarů. Vůdce i jeho rodina k nim měli přímý přístup. Většina bank v Americe i Evropě nyní tyto účty zmrazila.

2) Miloval Condoleezzu

Při rabování v Kaddáfího rezidenci našli povstalci album s fotografi emi bývalé ministryně zahraničí USA Condoleezzy Rice. Zřejmě do ní byl platonicky zamilován. Je známo, že při jedné její návštěvě ji doslova zahrnul drahými dary, mezi nimiž byl například diamantový prsten.

3) Konec v řeznictví

Že jednou skončí v mrazicím boxu v řeznictví v Misurátě, to si asi Muammar Kaddáfí nepředstavoval ani v nejbujnější fantazii. Nová libyjská vláda nejdříve předpokládala, že ho pohřbí podle muslimských zvyků do 24 hodin, ale kvůli velkému zájmu o pohled na jeho mrtvé tělo tento limit prodloužila o další dny. Je pravděpodobné, že spolu se svým synem a dalšími věrnými bude pohřben na tajném místě, aby se jeho hrob později nestal poutním místem.

4) Manželka ho chce pohřbít v poušti

Manželka Kaddáfího Safíja, která je nyní v emigraci v sousedním Alžírsku spolu s dcerou Ajšou a dvěma syny, se nechala slyšet, že by ráda svého muže pohřbila v libyjské poušti. Zda jí nová libyjská vláda vyhoví, to je otázkou.

5) Milenka pláče

Jedním z mála lidí, kteří oplakávají smrt Kaddáfího, je jeho ukrajinská ošetřovatelka Oksana Balynska. Starala se o něj do letošního února a mluvilo se o ní jako o jeho milence. Byl to podle ní hrdina, který vytrval až do hořkého konce.

6) Jeho následovník Sajf Islám žije!

Další ze synů Kaddáfího – Sajf Islám, který se během války rád předváděl novinářům jako velitel otcových vojsk – je podle posledních zpráv naživu, ale přišel v boji o obě ruce. Patrně se nyní skrývá kdesi v poušti.

7) Rusko: Zabili ho nezákonně!

Zatímco většina států přijímá konec Kaddáfího vcelku s úlevou – například ministryně zahraničí USA Hillary Clinton prý reagovala citoslovcem Wow! – z ruských diplomatických kruhů se ozývá, že prý jeho zabití byla nezákonná akce.

8) První snímek mrtvého

Svůj životní úlovek zřejmě pořídil Phillipe Desmazes z francouzské agentury AFP. Získal první snímek mrtvého Kaddáfího. Dostal se k betonovým trubkám, v nichž se Kaddáfí schovával, a všiml si, že si tam v hloučku bojovníci prohlížejí snímky v mobilním telefonu. „Bylo těžké tyto záběry posledních minut vůdce v mobilu vyfotografovat, ale ve stínu se mi to podařilo…“

9) Říkal jim krysy

Celkem absurdní je, že byl libyjský diktátor nalezen ve dvou betonových trubkách, které vedou pod dálnicí. Údajně své odpůrce častoval výrazem krysy. A sám jako takový tvor skončil – v kanálu.

jakub-moravec ( 26. října 2011 11:05 )

formix,kdyby Amerika se nezapojila do 2.svět.války,domnívám se,že by Hitler válku vyhrál.A proč by Američané dodnes hajlovali?Hitler by dobyl Evropu a pak snad už dal pokoj, navíc Amerika měla atomovou bombu první. A že Američané sponzorovali Hitlera k moci,nikdo dříve nevěděl kdo Hitler je,také je psáno,kdyby náhodou Hitler zemřel tak řekněme v r.38,dodnes by Německo oslavovalo Hitlera jeko svého největšího hrdinu.Stalin byl také oslavován a na Jaltě mu dali za pravdu co chtěl,ale jaký to byl ve skutečnosi hromadný vrah a tyran,na to se přišlo až později. A že snad Rudá armáda si zasluhuje vítězství nad Hitlerem,to říkají jenom bolševici v Česku,pane formixu.

formix ( 25. října 2011 18:38 )

Jen připomenu, kdyby Amerika neudělala "agresivní vpád" ozbrojených vojsk do Evropy ve 2.svět.válce, tak dodnes hajlují i Američani, byla to spíš otázka pudu sebezáchovy než gesto zachránce světa, Díky, pro rudofóbní "bohužel" patří Rudé armádě. A byly to také bohatí Američané, kdo sponzoroval a podporoval Hitlera k moci, nejen Bushovic rodinka by mohla vyprávět pane Moravec

dfghjk ( 25. října 2011 10:58 )

Ten tvůj příměr s Amerikou ... no, netroufám si rovnou tvrdit, že jsi hloupý, ale nevzdělaný jsi určitě, protože takto zkreslený pohled na historii vzdělaný člověk mít nemůže.

dfghjk ( 25. října 2011 10:49 )

Myslet si o tom můžeš cokoliv, ale s takovým smýšlením, co jsi zde napsal, nejsi demokrat. Všechny příklady, co zde uvádíš jsou vraždy, které byly spáchány zdivočelým, krvežíznivým davem, kde touha po pomstě převálcovala vědomí, že i demokracie má nástroje, kterými se může s takovými darebáky jako byl MK vypořádat viz trest smrti v USA. Oni vlastně demokracií nevěří. Takoví se samozřejmě vyskytují v každé společnosti, i v té demokratické ale i zde mají tendenci dělat spravedlnost podle sebe a tak se dostávají do střetu se zákonem.

nansen ( 25. října 2011 09:16 )

Nahlédnete kruhy-v-obili.webnode.sk/news/libya/

Zobrazit celou diskusi