Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pitva Kaddáfího odhalila příčinu smrti, tělo vydají vdově

Autor: ČTK, oj - 
23. října 2011
12:21

Muammar Kaddáfí zemřel v důsledku smrtelného střelného zranění, řekl lékař, který v noci provedl pitvu jeho těla. Víc neupřesnil. Současný premiér Mahmúd Džibríl se ale nakonec rozhodl, že nechá vyšetřit, jak diktátor zemřel. Nová libyjská vláda zároveň hodlá vydat jeho tělo rodině svrženého vůdce.

"Zbývá několik závažných otázek. Musíme předat zprávu vrchnímu státnímu zástupci. Vše bude zveřejněno," dodal podle agentury Reuters lékař.

"Pracovali jsme celou noc a právě jsme skončili," řekl zdroj, který si nepřál být jmenován a který neposkytl informace o výsledku pitvy.

Kaddáfího tělo bylo zkoumáno v márnici města Misuráty a po pitvě má být vráceno do chladírenské místnosti jednoho z misurátských obchodních středisek, kde již dříve bylo vystaveno pro veřejnost.

Povstalečtí velitelé v Misurátě ještě v sobotu odmítali možnost pitvy, třebaže sílily pochybnosti ohledně okolností diktátorovy smrti a ze zahraničí se ozývaly výzvy, aby vše bylo důkladně vyšetřeno.

Podle oficiální povstalecké verze byl Kaddáfí dopaden na útěku ze své rodné Syrty; smrtelné zranění prý utrpěl při převozu do Misuráty při přestřelce mezi povstalci, kteří ho eskortovali, a Kaddáfího věrnými. Na internetu jsou ale videonahrávky ukazující, jak někdejšího libyjského vůdce bezprostředně po jeho zadržení vláčí a bije ozbrojený dav. To posílilo spekulace, že Kaddáfí byl zastřelen při lynči.

Povstalecký premiér lituje Kaddáfího smrti

Povstalecký premiér Mahmúd Džibríl v rozhovoru pro BBC vyslovil politování nad tím, že Kaddáfí zahynul, a řekl, že by dal přednost tomu, aby se diktátor mohl ze svých činů zodpovídat před soudem.

Libyjské vedení ještě v pátek tvrdilo, že Kaddáfí bude mít řádný muslimský pohřeb. V sobotu byl ale oznámen odklad takového pohřbu, údajně kvůli sporům o umístění hrobu. Představitelé povstalců nakonec tvrdili, že tělo bude předáno rodině. Mezitím stovky lidí stály v Misurátě frontu u obchodního centra, kde si mohli prohlédnout a vyfotografovat Kaddáfího zakrvácenou mrtvolu ležící na podlaze chladírenské místnosti.

formix ( 24. října 2011 23:11 )

Několik zajímavých faktů o Lybii Zdroj: ročenka OSN: HDP Libye/obyvatele US $14.192 (ČR $26.800) Růst HDP v roce 2010: 10.6% Měsíční podpora v nezaměstnanosti : US $730 Plat zdravotní sestry US $1.000 Příspěvek při narození dítěte US $7.000 Měsíční podpora nesamostatně výděl. činných (závislých) US $1000 Nevratná dotace pro novomanželské pořízení bytu US $64.000 Nevratný příspěvek na provoz živnosti US $20.000 Průměrná hodinová mzdy v roce 2009: US $9.51 Cena benzinu US $0.14 litr (0,08 EUR) Bez mezinárodních dluhů. # Zdarma: zdravotní péče a část léků Vzdělání a stáže v zahraničí placeny státem (max.2 děti za rodinu) 25% mladých lidí v současné době dosahuje vysokoškolského vzdělání Průměrná mzda v oboru pro ty kteří po vystudování nenajdou zaměstnání. Nájemné neexistuje. Platby za odebrané energie domácnostmi se neúčtují Automobil : Zpravidla 50% dotuje stát / za výrobní cenu. úvěry : bez úroků Systém obchodů pro mladé rodiny(ne-bohaté)za dotované ceny výrobků. ALKOHOL - NEŽÁDOUCÍ, NENÍ. # Počet vězňů/100 000 obyvatel 1 . USA 748 2 . Rusko 598 ......... 58. ČR 208 59.Mexiko 204 60. Libye 200 61.Nový Zéland 199 # Je jasné, že s tímhle nemohli být Libyjci spokojení, a proto se vzbouřili proti režimu,který je tak utlačoval a držel v bídě

dfghjk ( 24. října 2011 18:13 )

Prý "Povstalecký premiér lituje smrti Kaddáfího"! A že až teď? Proč neřekl veřejně a důrazně v době, kdy byl Kaddáfí naživu a jeho povstalecké hordy na něj pořádaly hon, že musí být lapen živý a předán soudu. V této souvislosti se mi vkrádá do hlavy moudrý výrok pana B. Stejskala: Dejte si na něj pozor, je to sviňa arabská.

manizna ( 24. října 2011 07:59 )

Bohatý podnikatel : já jsu z Moravy a moje životní povolání je švec,tak nejsu bohatý podnikatel a slovo JSU je naše moravské a jsu ráda,že jsu a né jsem a mne český jazyk už jaksi neživí,ale mám ho ráda,tak tak boháču

manizna ( 24. října 2011 07:52 )

Bohatý podnikatel:já jsu švec a český jazyk mne neživí a tak mi vubec nevadí,že napíšu já jsu,protože jsu z Moravy a jsu tomu ráda,že jsu z Moravy a nevadí mi,že nejsu bohatý podnikatel,jednoho moc bohatého v rodině taky máme a ted sedí v base,protože chtěl být čím dál víc bohatý a nestačilo mu být jenom bohatý,ale určitě i když je to moje docela blízká rodina,tak to není muj vzor,ale až ho pustí z base bude díky českým zákonum zase tuze moc bohatý

bara ( 23. října 2011 23:22 )

ovšem to je typické právě pro muslimy...násilí a lži

Zobrazit celou diskusi